Därför ska du inte steka din mat i olivolja

Därför ska du inte steka din mat i olivolja

Att olivolja är en nyttig olja kan nog alla vara eniga om.

Men det finns olika sorters olivolja och de bör behandlas på olika sätt.

Det finns nämligen kallpressad och varmpressad olivolja, och den förstnämnda lämpar sig bäst för att ätas kall.

Dem varmpressade oljan går bra att värma, men man bör vara försiktig. Om oljan hettas upp för mycket kan fettsyrorna oxidera vilket kan frigöra skadliga ämnen, berättar Expressens dietist Sofia Antonsson för Hälsoliv.

Olivolja
PxHere

Dessutom förbrukas antioxidanterna om oljan når för hög värme, och oljan som annars är nyttig för oss förlorar sina goda egenskaper.

 

När är det då för varmt? Ofta brukar man tala om rykpunkten, om olivoljan börjar ryka har den helt enkelt blivit för varm.

Men det är inte helt enkelt at hålla koll på temperaturen, därför rekommenderar Sofia att man först lägger en liten klick smör i stekpannan. När smöret börjar bubbla kan man hälla i oljan och sen är du redo att böja steka. På smöret ser man nämligen tydligare när temperaturen är lagom.

Ska du steka i riktigt höga temperaturer är det dock bättre att välja ett annat typ av fett som klarar högre värme, till exempel rapsolja eller kokosolja.

Trots att kokosfett innehåller mättat fett förvandlas den snabbt till energi och förbrukas.

Rapsoljan är rik på E-vitamin och är ofta närproducerad vilket även är bra ur miljösynpunkt.

Har du bra koll på vad du gör i köket, kan du välja att steka i varmpressad olivolja vid lägre temperaturer.

Jag väljer dock alltid att steka i rapsojla, den ger ingen oönskad smak, den tål höga temperaturer och dessutom är den mycket billigare. Den goda olivoljan sparar jag till salladen!

Dela gärna detta knep med dina vänner på Facebook!