Sämre syn? 3 saker du bör få i dig för att motverka gråstarr

Grå starr är en ögonsjukdom som är vanlig bland äldre, och väldigt besvärlig. Grå starr innebär att synen blir grumlig och du får svårt att se. Det kan utvecklas över lång tid eller slå till snabbt beroende på hur du sköter det.

Mycket av det vi stoppar i oss i vår vardag har effekter på vår syn, därför finns det några livsmedel du bör ha koll på om du oroar dig, eller är i riskzonen för grå starr. Enligt näringsfysiologen Martin Brunnberg kan du skydda dig mot gråstarr med bara några få vanliga livsmedel de flesta har hemma.

 

ANNONS: Investera i din hälsa med Medox – ett unikt kosttillskott med blåbär och svarta vinbär. Börja prenumerera här och få 50 procent rabatt.

Tecken på grå starr

Försämrad syn är ett vanligt ålderstecken, men det är när det utvecklas till gråstarr som det blir riktigt besvärligt. Förutom att du ser sämre och suddigare så har du svårt att se i mörker. Färger blir svagare och konturer bli svårare att se. Att se dubbelt blir också mer vanligt, och du bländas lätt vid starka belysningar.

Grå starr kan behandlas med hjälp av operation som innebär att du byter ut din lins mot en konstgjord lins, men innan det ens blir nödvändigt så kan du se till att äta saker som skyddar din syn.

Mat som skyddar synen

Näringsfysiologen Martin Brunnberg föreläser om matens påverkan på hälsan, och har utbildat flera dietister genom åren. Enligt honom finns det mängder med livsmedel som gör hälsan gott, men bara några som har bevisad positiv effekt på synen.

– När man talar om synen tänker alla direkt på morötter, och visst, det har en positiv effekt, men du måste äta extrema mängder morötter om det ska ge skillnad. Det finns tre andra saker som är mer effektiva, som du kan få i dig dagligen.

1: Blåbär bra för synen

– Flera studier visar att blåbär är bra för nervcellerna både i hjärnan och ögat. Blåbär är så rikt på antioxidanter och innehåller så många bra ämnen att du faktiskt inte kan äta för mycket av det, säger Martin Brunnberg.

2: Omega 3

– Omega 3 är en av de viktigaste saker du bör få i dig för att stärka ditt immunsystem. Man brukar säga att fisk är bra för synen, det är för att det inehåller Omega 3. Får du i dig det dagligen så gör du ett bra jobb.

3: Ägg

– Ägg innehåller Lutein som skyddar linsen och näthinnan från att skadas från blått ljus.

ANNONS: Investera i din hälsa med Medox – ett unikt kosttillskott med blåbär och svarta vinbär. Börja prenumerera här och få 50 procent rabatt.

Många vet inte att de kan förebygga dålig syn genom att tänka på vad de äter. Dela gärna denna lista med andra, de kommer tacka dig.