7 tecken på att dina njurar skriker efter hjälp: Så upptäcker du alarmerande signalerna

Att njurarna fyller en viktig funktion kan vi nog alla vara överens om. Varje dag rinner cirka 700 liter blod genom varje njure skriver Njurförbundet.

Trots att de är ganska små organ, har de har flera livsviktiga uppgifter.

Njurarna renar vårt blod från slaggprodukter, men ser även till att vi ha rätt mängd vätska i kroppen, samt att saltnivån är i balans.

Även pH-värdet regleras av njurarna och genom olika hormoner hjälper njurarna även till med att hålla både blodvärdet, blodtrycket och kalkomsättningen på rätt nivå, skriver Njurförbundet.

ANNONS: Investera i din hälsa med Medox – ett unikt kosttillskott med blåbär och svarta vinbär. Börja prenumerera här och få 50 procent rabatt.

Njurarna som sitter precis där revbenen slutar, på var sida om ryggraden, är bönformade och cirka tolv centimeter stora.

Om njurarna skadas, innebär det som du löper stor risk att få stora problem.

Därför är det ytterst viktigt att du känner till vilka tecken som indikerar att du dina njurar inte mår bra. För att kunna behandla och förebygga innan det är för sent.

Det här är de vanligaste symtomen på att dina njurar inte fungerar som de ska enligt kidney.org.

Svullna fötter
Wikipedia

1. Svullnad

Skadade njurar leder ofta till att kroppen svullnar upp, speciellt benen, fötterna, händerna och ansikte. Det är för att kroppen inte kan göra sig av med den vätska och de slaggprodukter som de ska.

2. Trötthet

Friska njurar producerar hormonet EPO (erythropoietin), som bildar de röda blodcellerna. Cellerna behövs för att förse kroppen med syre.

Om antalet röda blodceller sjunker kan personen få problem med muskler, blodbrist, trötthet, och kan i värsta fall även få hjärnskador.

3. Torr och kliande hud

Eftersom att njurarna ser till att vätske- och mineralnivån i din kropp är i balans, kan torr och kliande hud innebära att det är njurarna som inte mår som de ska.

ANNONS: Investera i din hälsa med Medox – ett unikt kosttillskott med blåbär och svarta vinbär. Börja prenumerera här och få 50 procent rabatt.

utslag
Wikipedia

4. Du måste kissa ofta

Om du upplever att du måste besöka toaletten ofta, speciellt nattetid kan det vara ett tecken på att du lider av njursjukdom. När njurarnas filter är skadade kan behovet av att urinera öka. Det kan också vara ett tecken på urinvägsinfektion eller förstorad prostata hos män.

5. Blod i urinen

Friska njurar ser till att blodcellerna stannar I blodet. Om du har blod i urinen kan det vara tecken på att njurarnas funktion är nedsatt.

6. Skum eller bubblor I urinen

Om du upplever att din urin är skummig eller bubbling, kan det vara tecken på att du har protein i urinen. Behöver du spola flera gånger för att den ska försvinna kan det vara dags att uppsöka en läkare.

7. Dålig aptit

Dålig aptit kan bero på flera olika saker, men kan också vara ett tecken på njursjukdom.

Njurar
Wikimedia Commons

Dela artikeln med dina vänner på Facebook så att de också lär sig att känna ingen varningssignalerna!

ANNONS: Investera i din hälsa med Medox – ett unikt kosttillskott med blåbär och svarta vinbär. Börja prenumerera här och få 50 procent rabatt.