11 godsaker du kan frossa i utan att gå upp i vikt – din kropp kommer att tacka dig

Att kunna äta vad som helst utan att gå upp i vikt är få förunnat. Man vill kunna frossa i sina goda favoriter med gott samvete men det ställer ofta till det för ens hälsa. Det finns dock en ljuspunkt i att många livsmedel kan man äta med gott samvete och de håller samtidigt aptiten i schack genom att sakta ner kroppens matsmältning.

ANNONS: Investera i din hälsa med Medox – ett unikt kosttillskott med blåbär och svarta vinbär. Börja prenumerera här och få 50 procent rabatt.

1. Avocado

Först och främst är avocado ett mycket bra sätt att få i sig nyttiga fetter men den innehåller även ämnen som gör att man känner sig mätt under längre tid. Den gröna frukten är också väldigt fiberrik. Den typen av fetter som avocado innehåller skickar signaler till hjärnan för att säga att man håller på att bli mätt. Att göra goda smörgåsar med avocado på är ett riktigt bra sätt att få i sig frukten.

Foto: Shutterstock

2. Chia-frön

Genom att blötlägga chia-frön absorberar de vätskan och ökar i sin tur i storlek upp till tolv gånger. Äter man sedan dessa genom kanske en pudding får de magen att kännas mer mätt. Det reducerar även aptiten och gör en mättare under längre tid.

3. Spenat

Många räknar spenat som supermat. Detta beror på att den har ett högt näringsinnehåll och är väldigt mångsidig. Ett väldigt smart och smidigt sätt att få i sig spenat dagligen är att byta ut den vardagliga isbergssalladen mot de gröna bladen.

Foto: Shutterstock

4. Linser

Linser är väldigt nyttiga då de har ett brett näringsinnehåll. De innehåller bland annat folsyra, järn och kalium. Linserna innehåller även protein och fibrer vilket gör att de mättar väldigt bra. Ett bra tips för att få i sig mer linser i vardagen är att byta ut köttfärsen i köttfärssåsen till röda linser. Använd med fördel röda linser då de inte behöver blötläggas som gröna linser behöver.

5. Grekisk yoghurt

Naturell yoghurt har ett högt proteininnehåll som kan hjälpa till att få dig att känna mättnad under längre tid. De probiotiska bakterierna som finns i yoghurten är bra för matsmältningen. Det har även visat sig att yoghurt som inte är fri från fett kan minska risken för övervikt och typ-2 diabetes. Det är vanligt att fett-fri yoghurt innehåller mycket socker vilket gör att det rekommenderas att undvika det.

6. Havregrynsgröt

Havregryn i sig har ett bra innehåll av fibrer. Det finns även extra fiberrika havregryn som man kan välja. Men att äta endast havregrynsgröt med mjölk till frukost kan ingen stå sig på till lunch utan man blir snabbt hungrig igen. Men adderar man flera goda frukter, bär, frön och kanske något nötsmör blir det en riktigt bra och mättande frukost. Ett extra bra tips är att om man kokar gröt på spisen – addera ett ägg på slutet som du blandar i, det gör gröten riktigt krämig och god.

Foto: Shutterstock

7. Keso

Keso är en bra protein-källa och väldigt mångsidig. Det har även generellt ett mycket lägre fett-innehåll än andra ostar. Det är ett perfekt mellanmål just därför att det är såpass mångsidigt och kan både göras sött och salt. Addera lite skivad frukt och ringla lite honung över eller strö lite svartpeppar över och ha som tillbehör till din måltid.

8. Selleri

Selleri är ett riktigt bra snack om man vill hålla sig lite grönare. Det är både billigt, mångsidigt och innehåller få kalorier. Grönsaken är även en bra källa till kostfiber. Även om en normallång stjälk av selleri endast innehåller ett gram kostfiber så går det ganska lätt att få i sig ordentligt då den är mångsidig.

9. Frysta bär

Att äta färska bär är fantastiskt gott till frukost. Eller kanske med en klick lättvispad grädde till efterrätt. Men ska man äta färska bär året runt blir inte plånboken glad. Det är med fördel inte heller alltid de nyttigaste. Det går lika fint att köpa frysta bär vilket alltid är mycket billigare och man kan köpa stora mängder på en gång. Det enklaste sättet att få i sig frysta bär? Gör en smarrig smoothie där du blandar din favoritkombination.

Foto: Shutterstock

10. Mörk choklad

Vem tycker inte om choklad? Om du som jag inte alltid kan hejda dig när det kommer till vanlig mjölkchoklad så kan mörk choklad vara ett alternativ. Två bitar mörk choklad, på minst 70%, kan hjälpa till att minska på suget. Den hjälper även till att sakta ner matsmältningen vilket gör att man känner sig mätt under längre tid.

ANNONS: Investera i din hälsa med Medox – ett unikt kosttillskott med blåbär och svarta vinbär. Börja prenumerera här och få 50 procent rabatt.

11. Ingefära

Detta är en rot som har använts under flera hundra år världen över för dess egenskaper att bland annat hjälpa till att smälta maten. Precis som många andra livsmedel är ingefäran väldigt mångsidig och hjälper till att hålla dig mätt längre. Ett riktigt gott recept som du kan använda ingefära till är att blanda ner i en smoothie då den ger ett härligt sting.

Källor: Shape, Very well fit, Fox News Health, Bright Side, Health Line

Oj, vilka bra tips! Detta ska jag verkligen dela med mig av till mina vänner. Dela gärna med några du tror skulle ha nytta av tipsen, de kommer att tacka dig.