7 livsmedel du trodde var nyttiga – som egentligen sätter sig direkt på magen

1. Tacokrydda

Tacos är en av de maträtter som blivit vanligast i svenska hem på helgerna, och det är inte bara för att det är barnens favorit. Det är lätt att tillaga, det är gott, och det KAN vara nyttigt, det vill säga om man utelämnar några kaloribomber. Vi pratar inte om nacho-chipsen, utan om tacokryddan man köper på påse. Socker och salt är huvudingredienserna som ger kryddan sin goda smakbalans, och enligt Mitt kök består tacokryddan av 50 procent olika sockerarter. Tips: Krydda själv.

Foto: Pixabay

2. Kyckling

Många som tränar mycket eller vill hålla vikten väljer att äta mycket kyckling för att det är kalorisnålt och proteinrikt. Men det är skillnad på kyckling och kyckling. Om skinnet är kvar på kycklingen innehåller den mer än dubbelt så många kalorier som utan. Och köper man kyckling som varit i marinad så innehåller den stora mängder socker.

3. Mörkt bröd

En vanlig missuppfattning är att ”mörkt” bröd är nyttigt. Det kan det såklart vara. Men det är inte kalorisnålt för att det har en brun färg. Om brödet är mörkt för att man använt brun sirap så innehåller det mängder med socker, tillsammans med mjölet som är rikt på snabba kolhydrater. Med andra ord så sätter det sig gärna på kroppen om du äter mycket.

Foto: Shutterstock

4. Nötter

Nötter är också ett livsmedel som många träningsentusiaster gillar, och vi kan skriva under på att det är en bra källa till protein och snabb energi. Dock är mängden extremt viktig när det kommer till nötter. 100 gram cashewnötter innehåller 590 kalorier, varav 46,5 gram fett.

5. Tränings-bars

Det må stå ”sockerfri” och ”proteinrik” på pappret, men har du koll på vad som finns i? Om du gillar nyttiga godsaker eller behöver snabb energi så är det rekommenderat att göra dina egna genom nötter och bärblandningar. De som du köper i affären innehåller ofta mycket fett och socker, men lockar med dess höga proteininnehåll.

Foto: Pixabay

6. Juice

Idag är det nästan allmänt känt att färdigblandad juice innehåller mycket socker för smakens skull. Om du gillar juice, kika på näringsinnehållet under ”varav sockerarter”.

7. Smaksatt kvarg

Enligt ett test i Metro innehåller många smaksatta kvargportioner så mycket som åtta sockerbitar.

Källa: Fat secret, GP, Metro, Mitt Kök, Hälsoliv, Livsmedelsverket.

Många känner inte till att för mycket av dessa livsmedel kan göra motsatt effekt för dig som vill gå ned i vikt eller hålla vikten. Var generös och dela denna lista med andra, de kommer att tacka dig.