17 livsmedel som rensar dina artärer och skyddar mot hjärtinfarkt

Av de stora folksjukdomarna är det fortfarande hjärt-kärlsjukdomar som skördar flest dödsoffer, framförallt hos män.

Hjärt-kärlsjukdomar är nära kopplad med vår livsstil. Att vi äter fel, rör oss för lite, stressar, sover för lite eller väger för mycket är alla riskfaktorer som påverkar hjärtat och kärlen.

Åderförfettning kan också ibland göra att det bildas blodproppar, vilket kan orsaka olika allvarliga sjukdomar. När blodkärlen som leder blodet till hjärtmuskeln blir för trånga kan du få kärlkramp eller hjärtinfarkt. 

Men med några små förändringar i kosten kan du minimera dessa risker avsevärt. 

Här är 17 livsmedel som i alla fall inte bör saknas i din kost från och med nu:

ANNONS: Investera i din hälsa med Medox – ett unikt kosttillskott med blåbär och svarta vinbär. Börja prenumerera här och få 50 procent rabatt.

1. Lax

Fisk brukar ofta klassas som riktig hälsomat för hjärtat. Anledningen till detta beror på att fisk innehåller nyttiga fettsyror, som ofta finns i bland annat lax. Hemligheten stavas omega-3-fettsyrorna EPA och DHA. Fisk kan vara väldigt effektivt när det gäller att minska risken för hjärtsjukdomar, och odlad lax är allra nyttigast eftersom den är så fet. Jämfört med vild lax innehåller den dubbelt så mycket omega-3, enligt studier.

2. Apelsinjuice

100 procent ren apelsinjuice är fullt av antioxidanter som stödjer blodkärlen. Samtidigt kan denna läckra saft hjälpa till att sänka blodtrycket. Två glas om dagen är tillräckligt för att uppfylla dagsbehovet av vitamin C. 

3. Kaffe

Kaffe är inte bara gott, det är även en riktig hälsobomb. Men visste du att mellan tre och fem koppar kaffe per dag kan minska risken för hjärtkärlsjukdomar? Mellan tre och fem koppar kaffe om dagen kan nämligen skydda kranskärlen från beläggningar, enligt en sydkoreansk studie. Beläggningar på kranskärlen är ett tecken på förhöjd risk för hjärtkärlsjukdom.

4. Nötter

Nötter har sedan länge varit känt för att innehålla många hälsosamma fetter. Dessa inkluderar omega-3-fettsyror och enkelomättade fetter. Nötter är inte bara bra för sänka kolesterolnivån och minska risken för hjärtsjukdomar, utan också för att motverka diabetes och vissa cancersjukdomar. Bra sorter av valnötter och mandlar är utmärkt alternativ, det bästa är att äta naturella nötter. En halv näve per dag är tillräckligt.

5. Sharonfrukt

Kaki, eller Sharonfrukt, är en av de äldsta arterna av odlade fruktträd; i Kina har arten varit i odling i mer än 2000 år. Det är en riktigt nyttig sötsak med massvis av A-vitamin och C-vitamin och den sägs även vara är bra att äta mot högt blodtryck, enligt Dietguiden

ANNONS: Investera i din hälsa med Medox – ett unikt kosttillskott med blåbär och svarta vinbär. Börja prenumerera här och få 50 procent rabatt.

6. Gurkmeja

Kurkuminet i gurkmeja innehåller också syror som skyddar ditt hjärta. I en studie gjord vid Universitetet i Maryland så har forskarna kommit fram till att ämnet hjälper mot plack i hjärtat som kan leda till hjärtattacker och strokes. Kurkumin sänker också kolesterolet och förebygger blodproppar.

7. Grönt te

Dricker du ofta grönt te löper du lägre risk för hjärt- och kärlsjukdomar. En studie från universitetet i Tokyo undersökte 40 5000 vuxna personer och de som drack mycket grönt te (5 eller fler koppar per dag), löpte mindre risk att dö under den 11 år långa undersökningen. En annan studie på 14,001 äldre japanska personer i åldern 65-84 år fann att de som drack mycket grönt te löpte 76% mindre risk att dö under den 6-åriga studieperioden.

8. Vattenmelon

Forskning har visat att vattenmelon kan minska risken för hjärtproblem. I en studie från 2014 fick överviktiga vuxna äta vattenmelon varje dag och som en följd sjönk deras blodtryck kraftigt. Dessutom finns det höga halter av aminosyran citrullin i vattenmelon, något som kan hjälpa till att omvandla giftig ammoniak till urea i kroppen.

9. Ost

Ost har ibland ett dåligt rykte när vi pratar ”nyttig” mat, men vissa ostar kan faktiskt vara bra för hjärtat. Forskare vid Köpenhamns universitet kunde visa att testpersoner som åt  fet ost hade bättre kolesterolvärden än övriga försökspersoner. Fet ost, som gorgonzola, chèvre och brie, tros innehålla bakteriekulturer som reducerar kolesterol och producerar bra fettsyror. Dessutom kan kalcium hämma upptagandet av fett.

10. Tranbär

Tranbär är en god källa till kalium. Regelbunden konsumtion av två glas osötad tranbärsjuice om dagen kan minska risken för hjärtinfarkt med 40 procent, enligt denna studie

11. Kanel

Kanel är inte bara läcker för att förhöja smakerna i bakverk, drycker och mat – det kan också vara ett effektivt vapen i kampen mot hjärtsjukdomar.  Forskare har funnit att kanel är rik på polyfenoler, en kraftig antioxidant som sägs kunna förlänga livslängden

12. Granatäpple

Granatäpple är fullt av flavonoider, som har en skyddande effekt på ditt hjärta. Forskning har också visat att granatäpplet kan minska risken för åderförkalkning och sänka ett förhöjt blodtryck, skriver Sund.nu.

13. Spenat

Spenat är bland det nyttigaste du kan stoppa i dig – framför allt har Luteinet i spenat visat sig hjälpa kärlväggarna att “ruska av” kolesterolet. Om du har en hög nivå av dåligt kolesterol bör du definitivt fundera på att äta mer spenat. Men lugn, det räcker med 70 gram spenat för att dra nytta av alla de bra näringsämnen grönsaken innehåller.

14. Olivolja

Italienare och greker vet det det redan: Olivolja är rena hälsokuren! Relativt nya studier har dessutom visat att olivoljan även är extra bra för ett hjärta med extra behov. Ett tillskott av olivolja visade ”en omedelbar förbättring i hur hjärtan kontrakterade och pumpade blod”, enligt forskarna

15. Broccoli 

De allra flesta vet att broccoli är nyttigt, men hade du koll på att denna härliga grönsak kan rädda ditt hjärta? Broccoli innehåller nämligen flera kemiska ämnen som stoppar åderförfettning, så kallad ateroskleros, enligt forskare från Imperial College i London. 

16. Avokado

Avokado har visar flera positiva effekter mot detta på flera olika sätt tack vare dess låga halt av mättade fetter och höga halter av omättat fett. Att äta för mycket av mättade fetter höjer kolesterolvärdet samtidigt som intag av omättade fetter sänker detta. Avokado innehåller dessutom antioxidanter som karotenoider och fenoler som kan hjälpa till att förebygga inflammationer och oxidativ stress samtidigt som det förbättrar blodcirkulationen.

17. Sparris

Grön sparris är en riktig Herkules i kampen mot det onda LDLkolesterolet.  Bland annat innehåller sparris aminosyran glutation, som man tror kan kan skydda mot hjärtsjukdomar och för tidigt åldrande. 

Den vanligaste dödsorsaken i Sverige är hjärt- och kärlsjukdomar och 2014 stod denna typ för 36 och 37 procent av dödsfallen för kvinnor och män, enligt Socialstyrelsens undersökning.

Tillsammans kan vi försöka hjälpa fler att äta bättre och nyttigare mat, genom att dela denna lista vidare. Och glöm inte att ta hand om era hjärtan där ute 🙂

ANNONS: Investera i din hälsa med Medox – ett unikt kosttillskott med blåbär och svarta vinbär. Börja prenumerera här och få 50 procent rabatt.