Det händer med din kropp om du äter blåbär varje dag

Att blåbär är ett riktigt superbär har nog många koll på. Men varför är det så nyttigt och vad gör det egentligen med kroppen? Här nedan listar vi några anledningar till varför det är så bra med blåbär. 

Snart är den äntligen här – blåbärssäsongen. I Sverige blommar blåbärsris i maj/juni och bären är i söder mogna i juli medan man i norr får vänta till augusti. 

Blåbär är till att börja med väldigt gott, och passar till väldigt många olika saker till exempel i smoothien, i yoghurten eller till morgongröten. Och samtidigt som du piffar till frukosten får du dessutom i dig mängder av nyttigheter. Här nedan har vi listat fem klockrena saker som blåbär gör för våra kroppar. 

1. Proppfulla med antioxidanter  

Eftersom blåbär innehåller så pass mycket antioxidanter så kan de skydda mot sjukdomar. Blåbär innehåller bland annat flavonoider och antocyaner, som oskadliggör fria radikaler som kan ge oss sjukdomar som cancer, stroke, alzheimers och diabetes. Blåbär har också antiinflammatoriska egenskaper.

ANNONS: Det prisbelönta blåbärstillskottet Medox innehåller det bästa från blåbär och svarta vinbär. Nu får alla nya kunder 50% rabatt i två månader – här kan du läsa mer och beställa hem direkt till brevlådan.

2. Minskar blodtrycket

Blåbär är inte bara bra för blodtrycket, de minskar också risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Det är antioxidanterna i blåbären som motverkar högt blodtryck.

3. Bra för våra ögon

Att blåbär är bra för synen är något som många har koll på. Blåbär stärker ögonvävnaden, ökar blodcirkulationen, stabiliserar nivåerna av kollagen och underlättar produktionen av pigment. På så sätt skyddas ögat mot åldrande. Blåbär är också bra mot starr och motverkar ögonkatarr.

Antocyanerna i blåbär är extra effektiva vid ögonbesvär.

4. Ger ett bättre minne

Studier gjorda i USA har visat att åldersrelaterade minnesförändringar kan hejdas om man äter blåbär. Blåbär sägs även förbättra korttidsminnet. Forskare i Storbritannien lät försökspersoner dricka blåbärssmoothie till frukost – och upptäckte att de hade bättre minne och koncentrationsförmåga.

5. Gör gott för magen

Torkade blåbär, blåbärssoppa och blåbärssaft sägs vara bra mot diarré, medan färska blåbär sägs vara bra mot förstoppning. Rent generellt är blåbär bra för magen och minskar risken för inflammation i tarmarna. Blåbär används också traditionellt mot magsjuka.

Källor: Kurera, Allt om blåbär, Ica.

Har du vänner som ofta har problem med magen? Dela då vidare den här artikeln så att fler lär sig vad blåbär kan göra för kroppen!