Kroppen varnar dig – 7 tecken på glutenintolerans som du inte bör ignorera

Gluten-intolerans är något som sällan tas på allvar av de som inte lider av det. De som drabbats vet dock att det kan vara extremt smärtsamt, och påverka vardagen negativt på många sätt.

Glutenintolerans innebär att din kropp inte tål proteinet gluten som finns i råg, vete och korn. När du får i dig detta bli tunntarmen inflammerad och kan inte ta upp näringen som den ska, vilket resulterar i stora besvär.

Problemet är att många går runt med besvär utan att han en aning om att det är intolerans mot gluten som spökar. Visste du till exempel att uppsvälld mage och trötthet är vanliga tecken på gluten intolerans? Om du är medveten om din tolerans så kan du göra något åt det och bli av med besvären.

Här är sju tecken på att din kropp inte gillar gluten.

ANNONS: Investera i din hälsa med Medox – ett unikt kosttillskott med blåbär och svarta vinbär. Börja prenumerera här och få 50 procent rabatt.

1: Det kliar ofta på huden

Om en glutenintolerant person får i sig mycket gluten vill kroppen göra sig av med det. Detta tar sig ofta uttryck på huden, i form av eksem, psoriasis eller hudblåsor. Har du ofta prickar eller små oklara utslag på armar eller axlar bör du ta dig en funderare över va du ätit och se om du hittar något samband. Detta kan vara en hudsjukdom som kallas hudceliaki.

2: Trötthet

Om du ofta känner dig trött under lång tid efter att du ätit kan det var för att din kropp blir matt av att hantera all gluten, som gör tunntarmen inflammerad.

3: Uppsvälld mage och diarré

Får du ofta magknip eller bli dålig i magen ett tag efter att du ätit? Det är inte normalt, utan beror med stor sannolikhet på att du fått i dig saker som magen inte gillar.

Foto: Shutterstock

4: Ledvärk

Det här är ett tecken som inte många skulle koppla till glutenintolerans, men det kan mycket väl vara det som spökar. Att som glutenintolerant äta mycket gluten kan leda till värk i skelett, främst i lederna. På sikt kan det leda till benskörhet.

5: Svårt att bli gravid

Många känner inte till sambandet, men att äta glutenfritt kan faktiskt öka på chanserna att bli gravid.

6: Utslag i munnen

Utslag i munnen eller sveda i tungan kan även det vara ett uttryck för att kroppen fått i sig ett ämne den inte kan hantera.

7: Huvudvärk

Om huvudvärk kickar in cirka 30-60 minuter efter att du ätit mat som innehåller gluten så kan det vara intolerans. Se dock över huvudvärken kan bero på sömn- eller vätskebrist först.

 

Källa: Vårdguiden, Natural Cures

 

ANNONS: Investera i din hälsa med Medox – ett unikt kosttillskott med blåbär och svarta vinbär. Börja prenumerera här och få 50 procent rabatt.