Lindra solsvedan: 6 ingredienser du har hemma som svalkar huden inom 2 minuter

Solen och värmen har verkligen dragit in över Sverige den senaste tiden, och om man ska tro meteorologerna kommer det fina vädret fortsätta ett bra tag framöver. Och när vädret är som det är just nu passar många på att utnyttja det och maximera sina timmar i solen.

Om man är ute mycket och fyller dagarna med sol och bad finns det dock en risk att man bränner sig, speciellt nu när solen är så pass stark. Men frukta ej, det finns saker man kan göra för att linda solbrännan. I den här artikeln har vi samlat en rad olika tips på naturliga metoder som fungerar när olyckan har varit framme. Kom ihåg att det bästa dock är att skydda sig innan man ger sig ut i solen.

ANNONS: Investera i din hälsa med Medox – ett unikt kosttillskott med blåbär och svarta vinbär. Börja prenumerera här och få 50 procent rabatt.

1. Svart te

Bildkälla: Shutterstock

Nej, dricka te dämpar tyvärr inte solbrännan. Vad som däremot funkar är att koka en kastrull starkt svart te och sedan hälla i ditt badvatten och sen hoppa ner när vattnet är svalt. Om du inte har ett badkar går det lika bra att blöta en handduk eller liknande och badda där man har bränt sig. Det är garvsyran i teet som lugnar och läker huden.

2. Potatis

Bildkälla: Shutterstock

Ja, potatis är faktiskt en gammal huskur mot solbränna. Här är det skalen du ska använda för att lindra smärtan, och då den fuktiga sidan av skalen. Ännu bättre effekt får du om skalen är lite kalla innan.

3. Vinäger

Bildkälla: Shutterstock

Används på samma sätt som med svart te, i badet eller direkt på utsatta områden. Precis som med svart te är vinäger extra bra om man bränt sig på ett större område som till exempel ryggen. Äppelcidervinäger eller vit vinäger är att rekommendera.

ANNONS: Investera i din hälsa med Medox – ett unikt kosttillskott med blåbär och svarta vinbär. Börja prenumerera här och få 50 procent rabatt.

4. Yoghurt

En klassisk huskur mot solbränna. Till att börja med är det väldigt svalkande för huden, men det har även argumenterats för att yoghurt läker huden snabbare då den stabiliserar ph-värdet. Naturell yoghurt är att föredra.

5. Gurka

Bildkälla: Shutterstock

Gurka innehåller som bekant väldigt mycket vatten, och en solbränd hud behöver återfuktning. Skiva en gurka tunt och applicera helt enkelt skivorna direkt på det utsatta området.

6. Aloe Vera

Bildkälla: Shutterstock

Sist men inte minst på listan hittar vi aloe vera, en riktigt klassiker när det kommer till att lindra solbränna. Smörj in dig med krämer som innehåller växten, eller om du har en planta hemma går det minst lika bra att bryta av en del och gnida vätskan på solbrännan.

Källor: Hälsonytt, Passion för hälsa, Steg för hälsa

Solbränna kan vara olidligt smärtsamt, speciellt när man ska sova. Dela gärna tipsen med andra, de kommer att tacka dig.