Näringsfysiologen: 3 superlivsmedel som sänker blodsockret

Högt blodsocker är något som bör tas på allvar, då det på sikt kan leda till hjärtinfarkt, stroke och kärlkramp. Högt blodsocker kan orsakas av bland annat för stort intag av mat, stress, eller för lite kondition.

Det går dock att förebygga och åtgärda i ett tidigt stadie, det alarmerande blir om du låter det gå en lång tid. Av den anledningen är det viktigt att du känner till kroppens tidiga varningssignaler, du kan nämligen ha någon av dem.

Näringsfysiologen Martin Brunnberg har utbildat dietister i flera år och föreläst om kost och hälsa. Enligt honom finns det tre viktiga livsmedel som har en fantastisk effekt på blodsockret.

ANNONS: Investera i din hälsa med Medox – ett unikt kosttillskott med blåbär och svarta vinbär. Börja prenumerera här och få 50 procent rabatt.

7 tecken på för högt blodsocker

1: Du kissar ofta

Kissar du ovanlig ofta så är du gissningsvis konstant törstig. Detta beror på att njurarna inte håller jämna steg med överskottet av socker, så att kroppen försöker göra sig av med det genom att kissa. Om du behöver kissa en gång i timmen eller mer så är det helt klart ett tecken.

Foto: Shutterstock

2: Du har stor aptit

Om du upptäcker att dina matvanor ändras och att du äter mycket mer, kanske du har för höga blodsockernivåer.

Anledningen till att höga blodsockernivåer kan orsaka ökat ätande beror på att glukosen inte kan komma in i cellerna. Det kan vara på grund av brist på insulin eller möjligen insulinresistens.

När detta händer kan din kropp inte omvandla den mat du äter till energi. Så om din kropp känns energifattig, kommer det att krävas mer mat för att försöka producera glukos, enligt Providr.

3: Du är trött ofta

När du har högt blodsocker kissar du mer, och du blir törstig. Då kan inte njurarna absorbera glukos och skapa energi. Även försämrad uppmärksamhet och koncentrationsförmåga förekommer, sannolikt via påverkan på hjärnan.

4: Din syn känns lite suddig

Var uppmärksam på detta! I ögat finns en lins vars uppgift är att ge oss en skarp syn. Linsen innehåller vatten som är viktigt för linsens funktion.

När blodsockret stiger ökar vattenmängden i linsen och då fungerar ögonen sämre. Det blir svårare att se på avstånd och detaljer syns inte lika skarpt. Därför har personer med typ 1 diabetes ofta suddig syn när blodsockret är högt. Med andra ord: Jämför din syn vid olika tillfällen.

Foto: Shutterstock

5: Du är ständigt törstig

Den främsta anledningen till att högt blodsocker får dig att bli törstig är polyuri, ett medicinskt tillstånd som innebär att urinmängden är onormalt stor.

Som vi nämnde tidigare så har törsten ett samband med att du kissar mycket, eftersom att du har ett överskott på socker/glukos som kroppen vill rensa ut.

6: Torr hud

Om du upplever detta tecken kan ditt blodsocker har varit högt under ganska lång tid.

Höga blodsockernivåer kan leda till att nerver blir skadade, och då förlorar kroppen vätska snabbt. Om denna process fortsätter i flera år skadas kroppens nerver, och huden blir torr. Det gör även att huden blir mer torr och då kan man uppleva klåda i huden.

7: Dålig särläkning

Högt blodsocker är dåligt för kroppens blodkärl och särskilt de allra minsta blodkärlen tar skada. Blodkärl är viktiga för att vi skall kunna läka sår och högt blodsocker leder till att sårläkningen blir sämre.

Experten: Detta ska du äta för att sänka blodsockret

  •  Kanel

– Kanel har en fantastisk förmåga att sänka blodsockret, och det är dessutom en bra smaksättare. Ta tillfället i akt att strö kanel över gröten/yoghurten, eller varför inte i maten?, föreslår näringsfysiologen Martin Brunnberg.

Kanel
Foto: Shutterstock
  •  Rödlök

Många vet inte hur bra just rödlök är, men är man i riskzonen för högt blodsocker kan man se till att äta rödlök en gång om dagen.

  • Blåbär

Bär överlag är väldigt bra för att hålla kroppen frisk, det är bevisar. Men särskilt stor effekt på blodsockret är blåbär, som innehåller näringsämnen man inte kan få i sig för mycket av, höll jag på att säga, säger Martin Brunnberg.

ANNONS: Investera i din hälsa med Medox – ett unikt kosttillskott med blåbär och svarta vinbär. Börja prenumerera här och få 50 procent rabatt.

 

https://www.youtube.com/watch?v=hfZ5v11hXDU

Övriga källor: Net doktor, Insulin.se.