Har du kollat dina leverfläckar? Denna hudcancer-karta kan rädda ditt liv

Idag är de flesta fullt medvetna om att det kan vara farligt att sola utan skydd, förutom risken för brännskador så ökar även riskerna för att drabbas av hudcancer.

Även om fler använder solskyddsfaktor idag än för 20 år sedan är det inte alla som vet vilka tecken du ska hålla utkik efter eller när det är dags att uppsöka vård.

ANNONS: Investera i din hälsa med Medox – ett unikt kosttillskott med blåbär och svarta vinbär. Börja prenumerera här och få 50 procent rabatt.

Många blir rädda när de ser nya leverfläckar på sin kropp, men givetvis behöver det inte vara någon fara, med denna karta kan du lätt få bra koll på vad du ska hålla utkik efter och när du bör uppsöka en läkare.

Genom att ha bra kännedom om vilka fläckar som är helt normala och vilka som potentiellt kan vara farliga har du mycket större chans att söka vård i tid om du skulle drabbas av hudcancer.

Bästa sättet att vara på den säkra sidan är att så ofta som möjligt kolla din kropp för att se om någonting förändrats.

Här följer några enkla punkter som är bra att utgå ifrån skriver Skin Cancer Foundation.

  • Asymmetri

Är din leverfläck jämn på den sidan, eller är ena sidan större? Då kan det vara bra att uppsöka vårdcentral, en normal leverfläck är symmetrisk.

  • Jämna Kanter

Har din leverfläck en tydlig och jämn kant kan du vara lugn, är den däremot ojämn och hackig kan det vara bra att uppsöka en läkare.

  • Färg

Vad har din leverfläck för färg? En normal fläck är brun eller svartbrun. Har du en fläck som går mot rosa eller grönt. Ring doktorn!

  • Diameter

Hur stor är din leverfläck? Ett vanligt födelsemärke är sällan större än 6 millimeter.

  • Förändringar

Byter din leverfläck utseende, det kan vara färg, form eller storlek bör du genast uppsöka vård. Ett födelsemärke som kliar, eller blöder, är flammigt eller övergår från att vara en leverfläck till att bli ett sår kan också vara farligt skriver Vårdguiden.

ANNONS: Investera i din hälsa med Medox – ett unikt kosttillskott med blåbär och svarta vinbär. Börja prenumerera här och få 50 procent rabatt.

Följ dessa enkla knep och använd alltid solskyddsfaktor så löper du mindre risk att drabbas av hudcancer i sommar.

Dela gärna artikeln med alla du känner så att fler blir medvetna om vilka tecken de ska hålla utkik efter!