5 tecken på att det är något fel på dina njurar – så känner du igen varningssignalerna

Det är inte för inte som njurarna tillsammans med levern kallas för kroppens reningsverk. Varje dag forsar 700 liter blod genom varje njure, för att renas från slaggprodukter, få reglerat PH-värde, rätt saltnivå och stabilt blodtryck.

Njurarna är livsviktiga för oss, därför riskerar man stora problem om det blir något fel på dem. Det förrädiska är dock att njurarna sitter långt in i kroppen, så om något är fel visar det sig ofta på helt oanade sätt. Här är 5 tecken du bör lära dig, för att veta om dina njurar inte mår som de ska.

ANNONS: Medox är ett prisat blåbärstillskott med bevisad effekt som bland annat är bra för hjärt- och kärlsystemet. Prova i dag till specialpris: Halva priset i 2 månader. Klicka här för att läsa mer här! 

1: Trötthet

Njurarna tillverkar ett hormon som heter erytropoietin som transporterar syre till blodet. Om njurarna inte fungerar som de ska så sänks mängden röda blodkroppar, vilket gör att musklerna blir utmattade. Om du börjat känna dig obefogat trött regelbundet så kan det vara njurarna som spökar. 

2. Svullna vrister och fötter

Om dina vrister, ben eller fötter är ovanligt svullna utan att du skadat dig har de samlat på sig vätska. Denna vätskeansamling kan bero på att dina njurar inte fungerar som de ska och kan transportera bort överflöd ur kroppen.

Foto: Shutterstock

3. Metallsmak i munnen

Om du ofta har en metallisk smak i munnen eller mår illa så kan det bero på att vätejoner samlats i kroppen för att njurarna inte rensar som de ska.

4. Torr och kliande hud

Torr hud eller hud som kliar kan bero på att njurarna inte är i balans, då det är dessa som ska hålla kroppens vätske- och mineralnivåer i balans.

Klåda
Foto: Shutterstock

5. Du är kissnödig ofta

Ett klassiskt tecken på njurproblem är att du behöver kissa märkbart ofta. Är det inte urinvägsinfektion eller något annat så är chansen stor att det är något med njurarna.

Källa: Steg för hälsa, Njursvikt, Betterme.

ANNONS: Medox är ett prisat blåbärstillskott med bevisad effekt som bland annat är bra för hjärt- och kärlsystemet. Prova i dag till specialpris: Halva priset i 2 månader. Klicka här för att läsa mer här! 

Om du misstänker att du har problem med njurarna kan du ringa vårdguiden eller uppsöka läkare. Trycka på Dela-knappen för att tipsa andra om varningstecknen. 

Det här smarta knepet kan många av dina vänner ha nytta av. Dela gärna vidare den här artikeln!

Allt om hälsa – direkt i din inkorg. Anmäl din mejladress för att få Hälsobibelns nyhetsbrev:

 

Läs mer om...