Därför ska man inte dricka för mycket vatten

Går det att dricka för mycket vatten? Ja, det går faktiskt och kan ha en negativ effekt på kroppen. Så ibland kan det vara bra att tänka till en extra gång innan man sveper ett glas – fastän man egentligen inte ens är törstig.

ANNONS: Investera i din hälsa med Medox – ett unikt kosttillskott med blåbär och svarta vinbär. Börja prenumerera här och få 50 procent rabatt.

Under sommartider är det många som dricker extra mycket med vatten. Vatten kan vare både gott och mättande samtidigt som det svalkar skönt när solens strålar ligger på.

Genom barndomen har man ofta hört att man ska dricka mycket vatten. Men det finns också andra påståenden som kan vara värt att tänka på.
– Jag tror att fler riskerar att dricka sig sjuka än att dricka sig friska. Det är minst lika illa att dricka för mycket som att dricka för lite, säger Bengt Fagrell, professor emeritus i medicin på Karolinska institutet i Solna, till MåBra.

Då är förstås frågan: hur mycket vatten ska man dricka?
– Drick när du är törstig. Mer vätska behövs inte i normala situationer, inte ens om du motionerar, säger Bengt Fagrell.

Dricka vatten vid träning

Så det är alltså bra att lyssna på kroppen och dricka när man känner ett behov av det – och inte dricka litervis med vatten bara för att.
– Vid hård träning, till exempel triathlon och maratonlöpning, behöver man givetvis dricka mer eftersom hård fysisk aktivitet ”stör” törstsignalen, säger Bengt Fagrell.

Vattenförgiftning

Om vi får i oss för mycket vatten kan det faktiskt leda till vattenförgiftning. Då kan man drabbas av av en rubbning i elektrolytbalansen. Det i sin tur kan leda till hyponatremi.

Symptom på lindrig hyponatremi kan vara vara: Illamående, trötthet, muskelsvaghet. I värre fall kan man även bli förvirrad och kräkas. Det kan även även leda till kramper och svullnad i inre organ, enligt MåBra.

ANNONS: Investera i din hälsa med Medox – ett unikt kosttillskott med blåbär och svarta vinbär. Börja prenumerera här och få 50 procent rabatt.