Röda prickar: Därför bör du aldrig någonsin ignorera dem

ANNONS: Ge din kropp optimala förutsättningar att må bra med det prisbelönta blåbärstillskottet Medox. Passa på: Nu får alla nya kunder 50% rabatt – här kan du läsa mer och beställa hem direkt till brevlådan!

Generellt är röda fläckar på huden en koppling till att huden åldrats. De kallas även för en typ av ”angiom” som visar sig på huden som röda födelsemärken och kan vara en typ av godartad tumör eller missbildning i kroppens blodkärl. De dyker upp när det är för många blodkärl som växer på samma ställe.

Vanligt i 40-årsåldern

Fläckarna kan dyka upp på yngre människor också men det är generellt vanligare att de gör det mellan 40-45 års åldern. Även om det är allmänt känt varför de dyker upp så är det många som väljer att ta bort prickarna på ett eller annat sätt. Om vi får röda prickar eller inte, och hur mycket, handlar om genetiska faktorer.

Foto: Shutterstock

Bör man vara orolig?

Det finns ett antal punkter som kan vara värda att ha i bakhuvudet angående de röda prickarna som kan dyka upp på huden. Förutom att det ofta ligger genetiska anledningar bakom bör du tänka på följande punkter.

Foto: Shutterstock

Andra orsaker till att prickarna dyker upp

Märker du att pricken eller prickarna ser annorlunda ut bör du kontakta läkare då det kan vara ett tecken på att något annat i kroppen inte står rätt till. Därför kan det vara nödvändigt att ha koll på att det finns olika typer av angiom. ”Körsbärsangiom” brukar de små cirkelformade röda prickarna kallas. De kan vara från storleken av ett knappnålshuvud till ungefär sex mm i diameter.

Det finns även något som kallas för ”spindelvävsangiom” och detta är små fläckar med en röd prick i mitten av fläcken. Från mitten av fläcken är det rödfärgade kärl som sträcker sig ut från mitten vilket gör att det kallas för spindelvägsangiom. Båda dessa typer av angiom är inte farliga i sig men det kan vara en indikator på leverskador. Har du de aningarna bör man alltid kontakta en läkare och rådfråga.

ANNONS: Ge din kropp optimala förutsättningar att må bra med det prisbelönta blåbärstillskottet Medox. Passa på: Nu får alla nya kunder 50% rabatt – här kan du läsa mer och beställa hem direkt till brevlådan!

Källor: Steg för hälsa, Amelia, First Derm, Health Line, Live Strong, Everyday Health 

Det här är verkligen viktigt att känna till. Det är alltid bättre att fråga en läkare en gång för mycket. Dela gärna detta med någon som borde veta om det här. 

Exit mobile version