Brist på A-vitamin kan leda till ett försämrat immunförsvar, och i allra värsta fall blindhet. I världen är A-vitaminbrist ett stort problem då det är den näst vanligaste bristsjukdomen.
Här i Sverige behöver de flesta inte känna sig särskilt oroliga, då man genom en svensk normalkost får i sig dagsbehovet. Men det gäller att ha en varierad och mångsidig kost, och lite längre ner i artikeln kan du läsa mer om vilka livsmedel som innehåller mycket A-vitamin.
Men vad är A-vitamin bra för? Till att börja med är det helt nödvändigt för vår syn, men det fyller även en viktig funktion för våra cellmembran. Det behövs även för att våra slemhinnor och hud ska fungera normalt.
A-vitaminbrist
Om man har brist på A-vitamin visar det sig genom olika symptom. Lindrig brist på A-vitamin kan bland annat innebära att man får nattblindhet, medan allvarlig brist som sagt kan göra att man sämre står emot infektioner.
Övriga symptom kan även vara att ögonen bli torra och börja klia. Man kan också få problem med infektioner, trötthet och inflammerade slemhinnor.
Ovan är symptom om man har mild brist på A-vitamin. Om man istället har allvarlig brist får man såriga slemhinnor, nedsatt hormonförsvar och sår läker sämre. Den kan som sagt också leda till blindhet i värsta fall, A-vitaminbrist är den största orsaken till blindhet i världen.
Det finns även saker och beteende som kan innebära ökad risk för A-vitaminbrist:
- För lågt fettintag
- Passiv och aktiv rökning
- Protein-, järn- eller zinkbrist
- Hög alkoholkonsumtion
A-vitamin finns i:
Hur gör man då för att få i sig tillräckligt mycket A-vitamin? Som tur är finns det gott om vitaminet i både djur- och växtriket. Bland några av de bästa källorna återfinns bland annat:
- Ägg
- Nypon
- Lever
- Ål
- Morötter
- Spenat
- Grönkål
Källor: Vitaminbrist.se, Livsmedelsverket, Kurera
Dela gärna vidare denna information på Facebook – så att alla dina vänner kan få bättre koll om de saknar A-vitamin i kosten och hur de kan göra för att få i sig mer av denna viktiga vitamin!