Förbränn mer fett medan du sover – med enkla knepen du ska göra innan läggdags

Går du i tankarna att förändra det du stoppar i dig? Det kan ofta kännas motigt i början för att det känns svårt att se att det ska kunna ske en förändring. Det kan även vara svårt att veta var problemet ligger om det inte handlar om maten. Om man märker att det har skett en oförklarlig viktuppgång så kan det, tror det eller ej, handla om din sömn. Vi har letat fram de bästa tipsen för att undvika att gå upp i vikt under natten.

1. Skippa den friterade maten till middag

Det är inte att rekommendera att äta friterad mat till middag. Det får kroppen att laddas med kalorier som blir svåra att sedan bränna. Detta kan då i sin tur göra så att du lägger på dig fettet istället. Det kan även kännas tungt i magen vilket gör det svårt att sova om det inte är flertalet timmar till läggdags.

ANNONS: Ge din kropp optimala förutsättningar att må bra med det prisbelönta blåbärstillskottet Medox. Passa på: Nu får alla nya kunder 50% rabatt – här kan du läsa mer och beställa hem direkt till brevlådan!

2. Använda dator eller mobiltelefon innan sängdags

När du använder mobiltelefonen eller datorn sänds det ut radiovågor och blått ljus. Dessa har i sin tur en påverkan på din dygnsrytm. Är inte dygnets rytm i fas kan det påverka din hälsa till det negativa. En bra tumregel för att undvika detta är att koppla bort sådana enheter minst en timme innan du planerar att lägga dig. Då har du tid att landa med en bra bok eller lugn musik.

Foto: Wikipedia

3. Lägg dig i tid

Det är viktigt att tänka på vilken tid man går och lägger sig. Detta är särskilt viktigt om sena tider och tidiga morgnar blir en vana. En anledning till detta är att den dygnsrytmen inte är naturlig för kroppen vilket gör att du måste kämpa emot den. Kvällen innan har du varit vaken länge och har på så vis kunnat bränna kalorier. Detta kan i sin tur leda till att du kommer bli hungrig igen tidigt på morgonen. Detta kan leda till att du går upp i vikt eftersom du kan få i dig fler kalorier än kroppen faktiskt behöver. Gå istället och lägg dig i tid med en lagom mätt mage.

Foto: Shutterstock

4. Håll igen på chilin 

Äter du kryddig och stark mat på kvällen kan leda till att kroppen får svårt att smälta maten. Blir det på det viset kommer det verkligen inte vara en hjälp för att sova gott. Eftersom det dröjer många timmar mellan middag och frukost kan kryddig mat orsaka magsyra då kroppen inte hinner hantera maten. Försök istället att hålla dig till att äta kryddig mat på dagen eller åtminstone i god tid innan du ska lägga dig för natten.

Foto: Wikimedia Commons

5. Var försiktig med vad du stoppar i dig sent

Har du redan ätit middag i god tid innan sängdags vet du säkert att det inte är en bra idé att gå tillbaka till skafferiet efter en stund. Det vi vanligtvis stoppar i oss sent på kvällen är sådant som ger snabb energi. Detta kan istället leda till att du håller dig vaken och du stoppar i dig fler kalorier som kroppen inte hinner göra sig av med innan det är dags för sängen.

Gör det här istället: 

6. Naturligt sömnmedel

Drick med fördel en kopp te innan läggdags för att lugna kroppen. Prova kamomill-te eller kanske pepparmint-te för att lugna magen och göra det lättare att somna. Genom att få i dig en kopp te innan sängen kan det även förebygga att du blir sugen på onödigt snacks.

Foto: Shutterstock

7. Träning

På den här punkten är det viktigt att du känner efter själv hur den fungerar för dig. För vissa människor kan träning fungera väldigt bra för att hjälpa kroppen att somna. Men, lägger du träningen för nära sängdags kan det istället bli så att det blir svårt att sova för att kroppen inte har hunnit landa. Försök därför att hitta den rutin som fungerar bäst för dig.

Foto: Shutterstock

8. Ät middag i god tid innan sängdags

Försök vara noggrann med att lämna tid för kroppen att smälta middagsmaten. Går du och lägger dig proppmätt kommer det vara svårt att somna och det kan hända att du bara ligger och vrider dig.

ANNONS: Ge din kropp optimala förutsättningar att må bra med det prisbelönta blåbärstillskottet Medox. Passa på: Nu får alla nya kunder 50% rabatt – här kan du läsa mer och beställa hem direkt till brevlådan!

9. Ha ett anteckningsblock bredvid sängen 

Detta kan vara förvånande men kan vara en riktig räddare i nöden om du ofta känner dig stressad på kvällskvisten. Genom att ha ett anteckningsblock och en penna bredvid sängen kan du direkt skriva ner de tankar som kommer upp när du lagt dig. Bara känslan av att ha skrivit ner tanken kan göra det mycket lättare att somna.

Källor: Huffington Post, Steg för Hälsa, WebMD, Womens Health, Shape 

Oj, det här förvånade verkligen mig! Punkt nummer 9 kommer jag verkligen använda mig av. Dela gärna detta med någon du tror skulle ha nytta av tipsen.