Hur du sover avslöjar hemligheter om din personlighet – vilken position är du?

Att sova kan vara bland det bästa jag vet. Ibland kan jag gå en hel dag och bara längta efter att få krypa ner i sängen igen. Men att hur jag sover kunde avslöja såna hemligheter om mig hade jag verkligen ingen aning om.

Brittiska forskare vid UK Sleep Assessment and Advisory Service har tittat närmare på kopplingen mellan våra sovställningar och specifika personlighetsdrag – och det man har upptäckt är häpnadsväckande.

Forskargruppen, ledd av professor Chris Idzikowski, har analyserat sex vanliga sovställningar och menar att man utifrån dessa kan få veta väldigt mycket om en person, mer än bara hur man föredrar att sova.

Låter kanske overkligt, men på mig stämde det verkligen oroväckande bra. Hur sover du själv på natten? Mage, rygg, med knäna uppdragna? Testa själv och se reda vilka hemligheter som din sovposition avslöjar.

Här är de sex sovställningarna som forskarna tittat närmare på:

Källa: Shutterstock

ANNONS: Det prisbelönta blåbärstillskottet Medox innehåller rekordhöga mängder av antioxidanter som gör kroppen starkare och garderar dig mot sjukdomar. Beställer du nu får du 50% rabatt. Här kan du få Medox rakt ner i brevlådan.

– När vi är vakna, är de flesta medvetna om att vårt kroppsspråk sänder ut signaler om vilka vi är. Men det här är första gången vi har kunnat se vad vår omedvetna hållning säger om oss, berättar Chris Idzikowski för BBC News.

Han tillägger:
– Något som är extra intressant är att beskrivningen bakom hur vi sover ofta avslöjar något helt annat än vad vi hade väntat oss.

Så, vågar du ta reda på vad din sovställning säger om dig?

1: ”Spädbarnspositition”

Om du oftast sover i en spädbarnsposition är du inte ensam. Det här var den vanligaste sovställningen av de 1000 personer som ingick i testet. Sover du också såhär? Då beskrivs du som tuff på utsidan, men känslig i hjärtat. Du har ett starkt behov av att bli beskyddad. Anledningen till att du sover som du gör är nämligen ett försök att skydda dig själv från dina problem och din oro. Personer som sover i fosterställning tenderar också att älta problem och oroa sig i onödan.

2: ”På sidan – stocken”

Om du är en sån som inte kan somna utan att ligga på sidan, kanske med ett ben böjt, men armarna ner åt sidan – är du en lugn och lättsam person. Du tar sällan åt dig av saker och oroar dig inte för framtiden. Ofta ler du varje morgon, oavsett väder, och har lätt för att anpassa dig efter de förändringar som dyker upp. Du har även lätt för att få förtroende för främlingar, vilket kan ge ett intryck av att du är lite lättlurad.

3: ”På sidan – längtande med utsträckta armar”

Sover du på sidan med armarna utåt sägs du både vara öppen och inbjudande, men samtidigt ha en misstänksam sida. Personer som sover på det här sättet kan ha svårt att bestämma sig, men när de väl beslutat sig för något går det inte att ändra deras åsikt – envisa som åsnor med andra ord…

4: ”Soldaten”

Sover du som en soldat, på rygg i givakt – med armar längs sidorna och benen rakt. Då är du troligtvis en person som har koll på läget. Du vet vad du vill uppnå i livet och hur du ska ta dig dit. Ofta är du strikt, pedantisk och krävande – men ställer hårdast krav på dig själv. Men se upp, de har en tendens att snarka också…

5: ”Sjöstjärnepositionen”

Sover du istället på rygg, är du troligtvis en positiv person som trivs som bäst i goda vänners sällskap, men behöver inte själv stå i centrum. Du lyssnar gärna och ger goda råd när någon behöver det. När det är något du vill ha kämpar du envist utan att ge upp – men du är noga med att hålla dig på rätt sida av sanningen. De som sover på rygg har ofta en väldigt stark personlighet.

6: ”Faller fritt-positionen”

Sover du på mage, kanske med ett ben uppdraget, är chansen stor att du har en oförutsägbar personlighet – som dras till äventyr av alla dess slag. Ditt humör kan svänga så fort att det är svårt för folk i din närhet att hänga med. Du är känslig för kritik men kan samtidigt vara lite kaxig och ha ett kontrollbehov. Ofta har du svårt att fatta beslut, och kan sällan hålla dig till det du bestämt dig för. I det stora hela föredrar du att ha ett stabilt och tryggt liv med lugn och ro, både privat och i arbetslivet.

Svårt att bestämma dig för bara en position? Oroa dig inte, om du, precis som jag känner igen dig i flera av beskrivningarna, tyder det på att du har en mångfacetterad personlighet – med dolda djup som inte ens du själv kan förstå än.

Hur bra stämde det in på dig? Dela så att fler får veta vad sättet de sover på egentligen avslöjar om dem..

Källa: Shutterstock