Ny forskning: Ketchup kan minska risken för cancer

Cancer är en förrädisk sjukdom som kan drabba den man minst anar. Vi kan aldrig gardera oss helt från att få det, men det finns faktiskt en hel del saker som motverkar risken för att bli sjuk. En av dessa är inte helt väntat ketchup, det visar en ny studie gjorde vid universitetet Universitat Politècnica.

Så, om du hör till dem som älskar att ha det röda guldet över pommes fritsen, köttbullarna eller något annat, ha inte dåligt samvete, utan vräk på lite extra.

ANNONS: Investera i din hälsa med Medox – ett unikt kosttillskott med blåbär och svarta vinbär. Börja prenumerera här och få 50 procent rabatt.

Foto: Shutterstock

Att tomter är nyttigt vet de flesta, men ketchup hamnar sällan på samma lista över hälsosamma saker att äta. Om du börjar definiera ordet ”nyttigt” så blir det dock skillnad. Den forskning som utförts vid universitetet Universitat Politècnica visar nämligen att tomter som värmts upp och tillagats på något sett kan minska risken för cancer, det rapporterar The Mirror.

Minskar risken för cancer

Tomater har en probiotisk effekt när de värms upp och tillagas, till skillnad från när de är råa. När tomaterna värms upp främjas tillväxten av goda bakterier i tarmen, samtidigt som kemikalien lykopen frigörs.

Den spanska studien visade att kost som är rik på tomater som värmts upp har positiv effekt på magcancer, då de bromsade den negativa celldelningen, enligt The Mirror.

De som behöver eller vill se upp med sockret bör dock vara varsam med just ketchup. Krossade tomater som värmts upp går lika bra. Som sagt, håll koll på sockret.

POMMES FRITES

Nästa gång du vill ha på mer ketchup med tvekar, ös på, det har ju faktiskt en positivt effekt då det mest består av tomater som värmts upp. Dela för att uppmärksamma andra ketchupälskare. 

ANNONS: Investera i din hälsa med Medox – ett unikt kosttillskott med blåbär och svarta vinbär. Börja prenumerera här och få 50 procent rabatt.