En av fem svenskar lider av högt blodtryck, enligt Hjärtrapporten 2016. Högt blodtryck är en av de största riskfaktorerna för förtida död i hjärt-kärlsjukdom – och det är personer över 65 år som är värst drabbade.
Tyvärr kan symptomen för högt blodtryck vara väldigt diffusa och svåra att upptäcka. Många märker ingenting alls och det är först när det är riktigt illa som det upptäcks.
Men det finns några tecken som kan vara bra att hålla koll på.
1. Kroniskt trötthet
Trötthet kan beror på en mängd olika saker som till exempel sömnbrist, stress eller andra sjukdomar. Men det kan också vara ett symptom vid högt blodtryck.
Känner du dig ofta oförklarligt trött och orkeslös bör du uppsöka en läkare.
2. Övervikt/Fetma
Bara för att du är överviktig betyder det inte automatiskt att du har högt blodtryck – men risken ökar. Risken för många andra sjukdomar, som till exempel diabetes är också högre om du är lider av fetma.
3. Yrsel
Yrsel och svimningskänslor kan vara ett tecken på högt blodtryck. Om du plötsligt känner dig yr efter att du rest dig, vid hög ansträngning eller om du har ätit dåligt är det förmodligen inget farligt. Men om yrseln kommer oväntat och utan förklaring bör du uppsöka en läkare för att utesluta sjukdom.
4. Huvudvärk
Personer med högt blodtryck får ofta huvudvärk. Det har både beskrivits som lättare värk, som inte kan förklaras av andra orsaker, men även intensiv huvudvärk som kommer plötsligt.
Huvudvärk är oftast inte farligt, men om du får det regelbundet och inte hittar några andra orsaker kan det bero på högt blodtryck.
6. Näsblod
Vissa får näsblod oftare än andra, och det är för det mesta inte farligt. Näsan innehåller många små blodkärl som blöder lätt och oftast uppkommer näsblod på grund av mindre irritationer eller förkylningar.
Men ibland kan näsblod även indikera andra störningar såsom blödningsrubbningar eller högt blodtryck.
7. Tinnitus
En del människor lider av tinnitus. Det kan kan bero på att man utsatt sig för buller eller hög musik. Men ett ringande eller surrande ljud i öronen kan också bero på högt blodtryck.
8. Andnöd
Vid riktigt högt blodtryck kan du få andnöd. Detta tillstånd är ovanligt och livshotande. Du bör söka läkare direkt om du får svårt att andas.
Vad ska man göra för att förhindra högt blodtryck?
Högt blodtryck är delvis ärftligt, men flera studier har visat att livsstilen påverkar till ungefär 50 procent om man drabbas av högt blodtryck eller inte. Följande råd är bra att tänka på:
- Motionera regelbundet och undvik stillasittande samt ät sunt så att du håller en bra vikt
- Rök inte
- Drick inte för mycket alkohol
- Undvika negativ stress
- Undvik saltrik kost
Kom ihåg att många som går omkring med ett alltför högt blodtryck inte känner någonting alls. Det enda säkra sättet att veta om blodtrycket är förhöjt är genom att mäta det.
Dela gärna artikeln för att informera dina vänner!