10 varningssignaler från kroppen som vi måste ta på allvar

Våra kroppar är onekligen väldigt avancerade och sofistikerade maskiner. Och precis som med vilka maskiner som helst behöver underhålla vår kropp för att den ska fungera så bra som möjligt.

Träning och en balanserad kost är två saker som inte kan förbises om man vill att kroppen ska må bra. Hur mycket man behöver träna för att må bra är så klart väldigt individuellt.

När något inte står rätt till i vår kropp skickar den ut signaler för att larma. Det är dock ofta så att vi omedvetet eller medvetet ignorerar dessa signaler, vilket givetvis är ett stort misstag.

Här nedan har vi samlat ihop tio oroande signaler som våra kroppar kan skicka ut som vi verkligen borde vara uppmärksamma på.

ANNONS: Det prisbelönta blåbärstillskottet Medox innehåller det bästa från blåbär och svarta vinbär. Nu får alla nya kunder 50% rabatt i två månader – här kan du läsa mer och beställa hem direkt till brevlåda

1. Mörka ringar under ögonen

Bildkälla: Shutterstock

Slarva inte med sömnen! Mörkar ringar kan dyka upp om du inte får tillräckligt med som. Hur mycket sömn man behöver är individuellt, men läkare brukar generellt rekommendera 7-8 timmar varje natt. Mörka ringar under ögonen kan dock vara en varningssignal på något helt annat, nämligen anemi (blodbrist)

2. Förändrad färg på fingrarna

Bildkälla: Wikipedia

Om du märker att dina fingrar ofta ändrar färg bör du vara medveten om att det kan finnas en allvarlig anledning till det. Det är nämligen en signal på att du har Raynauds sjukdom, en sjukdom som beror på nedsatt blodflöde på grund av tillfälliga kramper i fingrarnas blodkärl. 

3. Suddig syn

Bildkälla: Shutterstock

Om du känner att ögonen ofta är trötta eller att du ibland har svårt att känna igen andra människor så kan det finnas en chans att du har blivit närsynt. Om så är fallet är det dags att kontakta en optiker.

4. Fläckar framför ögonen

Kan se ut på olika sätt – allt från prickar till streck. Dyker upp plötsligt, ofta i samband med starkt vit ljus. Om du ser dem längre än en vecka bör du konsulterar en optiker då det kan vara en indikation på grå starr eller andra allvarliga ögonproblem.

5. Konstiga ljud från magen

Bildkälla: Shutterstock

Det mullrande ljud som kan komma från din mage är inget att oro sig för om det bara händer vid enstaka tillfällen. Men om tycker att din mage låter konstigt regelbundet och att den dessutom gör ont så bör du träffa en läkare snarast möjligt.

ANNONS: Det prisbelönta blåbärstillskottet Medox innehåller det bästa från blåbär och svarta vinbär. Nu får alla nya kunder 50% rabatt i två månader – här kan du läsa mer och beställa hem direkt till brevlåda

6. Flagnande hud

En varningssignal på att kroppen saknar vitaminer. En balanserad och hälsosam kost kan snabbt återställa huden till sitt normala tillstånd.

7. Nedsatt luktsinne

Bildkälla: Shutterstock

Det är inte ovanligt att luktsinnet blir sämre när man blir äldre. Men om du är relativt ung börjar märka att ditt luktsinne försämras så bör du kontakta en läkare. Det kan bland annat vara resultatet av en kraftig förkylning eller virusinfektion.

8. Ryckningar i ögonlocken

Om du har ett långvarigt problem med ryckningar så kan det bero på att du är överarbetad. Behandla själv genom att tvätta ögonen med kalla bomullstussar. Om det inte hjälper kan det vara läge att söka vård då det finns en risk att det kan vara ett allvarligt problem med ditt nervsystem.

9. Ringer i öronen

Tinnitus är en känsla av att det ringer eller tjuter i öronen. Många som upplever signaler på tinnitus försöker ignorera dessa och tror inte att de kan skada deras hälsa på något sätt. Men det konstanta ringandet kommer ofta till följd av en sjukdom. Men det vanligaste anledningen till det ringande ljudet är om man jobbar i en högljud arbetsmiljö.

10. Axel ur led

Bildkälla: Shutterstock

Vissa människors axlar kan verka lösa eller kan flyttas i onormala riktningar. Det är en indikation på ett ostabilt axelband. Det kan vara något som man födds med, eller ha orsakats av en idrottsskada. Oavsett vad är det något man bör ta på allvar.

Nu ser vi till att dela den här viktiga informationen så att fler kan lära sig upptäcka kroppens varningssignaler innan det är försent. Om vi så bara kan hjälpa en människa i vår närhet så är det värt det!