13 tecken på att du omedelbart behöver mer D-vitamin

Antalet svenskar som får diagnosen D-vitaminbrist har ökat explosionsartat de senaste åren.

D-vitamin reglerar bland annat kalkbalansen i skelett och tänder och är en av de få vitaminer som vi får för lite av, speciellt här i Sverige.

Men det kan ibland vara svårt att avgöra när du är i behov av mer D-vitamin och det kan faktiskt leda till en rad sjukdomar och allvarliga hälsotillstånd.

Så därför är det viktigt att ha koll på vilka symptom som kan utveckla sig på grund av vitamin D-brist.

Här är därför 13 tecken och varningssignaler som hjälper dig att veta om du behöver få i dig mer av denna viktiga vitamin!

ANNONS: Investera i din hälsa med Medox – ett unikt kosttillskott med blåbär och svarta vinbär. Börja prenumerera här och få 50 procent rabatt.

Varför D-vitamin brist?

D-vitaminbrist är vanligt förekommande över stora delar världen. Ålder, hudpigmentering, sjukdomar och tillgång på livsmedel som är berikade med d vitamin spelar in när vi pratar om d-vitamin brist.

Tillbringar du mycket tid inomhus kan du ligga i farozonen, eftersom solens UVB-strålar är den mest effektiva och lättillgängliga D-vitaminkällan vi har. Kroppen kan inte tillverka D-vitamin av sig själv, utan det bildas när huden utsätts för solljus.

D-vitamin kan lagras i fettcellerna i några månader men i många delar av världen räcker inte reserverna vintern ut. D-vitamin lagras i kroppen i cirka tre månader, men det kan även variera lite från person till person, enligt näringsterapeuten Zarah Öberg.

13 tecken på att du kan ha d-vitaminbrist

vitamin d-brist

1. Muskelsvaghet

D-vitamin är nödvändigt för ett välfungerande immunförsvar och D-vitaminbrist kan ge upphov till värk, muskelsvaghet och kognitiva nedsättningar, enligt forskarna Susanne Bejerot och Mats Humble.

En bra nivå av D-vitamin i kroppen lär också kunna förhindra träningsvärk och få musklerna att återhämta sig snabbare, visar studier från Newcastle University.

2. Diffus bensmärta

I en studie på 150 patienter med ihållande smärta i benen, visade det sig att 93 procent av gruppen hade låga D-vitaminnivåer.

Lindrig D-vitaminbrist ger i regel diffusa eller obefintliga symtom, men svår D-vitaminbrist kan leda till symtom på att muskelfibrerna inte fungerar som de ska. Då kan man bland annat drabbas av smärta i ländryggen, lårbenet och bäckenet, skriver Bristguiden.se.

3. Andningsproblem

Studier visar att D-vitamin kan hjälpa till att skydda andningsvägarna mot sjukdomar och infektioner och detta gäller särskilt hos barn.

Om ditt barn har svår astma, kan du öka deras D-vitaminintag. Genom att regelbundet ta tillskott med D-vitamin kan man minska risken för svåra astmaanfall med upp till hälften, enligt en ny studie.

4. Svettningar

Glänser din panna ofta av svett? Eller känner du dig väldigt het och varm, trots att det är svalt i rummet?  Det kan vara ett tidigt tecken på D-vitaminbrist, enligt läkaren Michael Holick på Boston University Medical Center.

Förr i tiden brukade läkare fråga nyblivna mammor om deras bebisar svettas mer än normalt på huvudet. Detta togs som ett mycket tidigt tecken på att barnet led av vitamin D-brist. 

5. Depression

Flera studier har också visat att D-vitamin kan ha stor betydelse för humöret, inte minst vid depression.  Kvinnor med låga nivåer av D-vitamin löpte dubbelt så stor risk att drabbas av depression jämfört andra, enligt en studie i The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

I denna finska studie såg man exempelvis att personer med höga D-vitaminnivåer hade en 35 procents minskad risk för depression.

Forskarna är dock långt ifrån eniga om hur d-vitamin kan kopplas till depression, det behövs fler studier på området.

ANNONS: Investera i din hälsa med Medox – ett unikt kosttillskott med blåbär och svarta vinbär. Börja prenumerera här och få 50 procent rabatt.

6. Ofrivillig barnlöshet

D-vitamin tros kunna påverka fertiliteten hos kvinnor och australiensisk forskning från 2008 visade att även mäns fertilitet påverkas av D-vitamin.

Och det tycks vara lättare att bli gravid vid konstgjord befruktning om D-vitaminnivåerna är bra. Det visar en genomgång av flera mindre studier i tidskriften Human reproduction, skriver Sveriges Radio.

7. Kronisk huvudvärk

Är du medelålders man och har ständig huvudvärk? Visste du att d-vitaminbrist kan öka risken för kronisk huvudvärk?

Det visar ny forskning vid Östra Finlands universitet.  Forskarna undersökte d-vitaminhalten hos 2 600 män i åldern 42-60 år, under åren 1984-1989.

68 procent av dem hade brist på vitamin D och de som hade lägsta D-vitaminhalten i blodet löpte en dubbelt högre risk att drabbas av kronisk huvudvärk än de personer som hade den högsta halten. Forskningen stöder teorin om att för lite D-vitamin kan leda till ökad risk för flertalet kroniska sjukdomar.

8. Hudproblem

Studier har visat att höga doser av d-vitamin kan hjälpa mot hudsjukdomarna psoriasis och vitiligo.

I en pilotstudie från 2013 fick 16 vitiligopatienter och nio psoriasistpatienter med D-vitaminbrist äta vitamin D3 varje dag, i ett halvårs tid.

Resultatet visade på en signifikant förbättring hos både psoriasis- och vitiligopatienterna, skriver Greenmedinfo.

9. Tappar hår

Lider du av håravfall? Då kan ett underskott på D-vitamin vara förklaringen.

I en studie som publicerades i Skin Pharmacology undersökte forskare  80 kvinnor i åldrarna 18 till 45 år, som led av håravfall. Forskarna fann ett samband mellan d-vitaminbrist och håravfall.

10. Ofta trött

Trött, hängig och orkeslös? Många med d-vitaminbrist upplever dessa symptom, utan att riktigt veta varför.

Vitamin D är ett av de vitaminer kroppen behöver för att skapa energi, och utan den kan du känna dig trött större delen av dagen.

11. Högt blodtryck

Det finns ett direkt samband mellan mängden vitamin D i blodet och risken för högt blodtryck. I en studie från University of South Australia visade forskarna att det fanns ett direkt samband mellan mängden vitamin D och deltagarnas blodtryck.

Slutsatsen? Ju mer vitamin, desto lägre tryck!

12. Bryter ben

När du närmar dig 30-årsåldern slutar kroppen att bilda benmassa. Brist på D-vitamin kan snabba på symptomen för benskörhet, enligt forskning.

Kopplingen mellan D-vitaminbrist och osteoporos är känd sedan länge. När du använder läkemedel mot benskörhet bör du även ta extra tillskott av kalcium och vitamin D för att stärka skelettet, skriver Vårdguiden.

13. Dåligt humör

D-vitamin påverkar ”må-bra”-hormonet serotonin, signalsubstansen som reglerar ditt välbefinnande, oro och ångest, sömn och vakenhet.

Så om du ofta känner dig arg eller irriterad kan det möjligen vara ett bristsymptom. Studier på University of Sheffield har visat D-vitamin kan ha  positiva effekter på ångest, nedstämdhet och sömnlöshet.

Hur mycket D-vitamin ska man äta?

Enligt Livsmedelsverket behöver du 7,5 mikrogram per dag, men för att vara på den säkra sidan rekommenderas 10 mikrogram per dag eller 20 mikrogram för de över 75 år.

För att bilda D-vitamin motsvarande ett dagligt intag av 5-10 mikrogram från mat räcker det i juni och juli att vara ute barärmad upp till en kvart två till tre gånger i veckan.

Livsmedel med mycket D-vitamin

 • Grädde
 • Mjölk (även D-vitaminberikade mjölkprodukter)
 • Ost
 • Äggula
 • Lever
 • Fet fisk (lax, abborre, gös, gädda, sardiner, makrill)
 • Svamp (trattkantareller och Karl Johan)
Shutterstock

Tillskott av D-vitamin

 • Livsmedelsverket rekommenderar kosttillskott med D-vitamin till framför allt följande grupper:
 • Alla barn under två år.
 • Barn över två år med mörk hudfärg, barn som inte vistas utomhus, barn som inte får berikade produkter och barn som inte äter fisk.
 • Gravida som inte äter D-vitaminberikade livsmedel eller som bär heltäckande klädsel rekommenderas tillskott efter samtal med barnmorska.
 •  Äldre personer som tillbringar lite tid utomhus.

Med få antal soltimmar under vintern i Sverige är ganska många som lider av D-vitaminbrist den här årstiden, utan att kanske veta om det.  

Så dela gärna vidare denna information på Facebook – så att alla dina vänner kan få bättre koll om de saknar D-vitamin och hur de kan göra för att få i sig mer av denna viktiga mineral!

ANNONS: Investera i din hälsa med Medox – ett unikt kosttillskott med blåbär och svarta vinbär. Börja prenumerera här och få 50 procent rabatt.