4 oväntade effekter på hjärnan – redan vid första träningspasset

Ibland kan livspusslet ställa till det och man känner att man inte har tid för att gå att träna. Men många tänker inte på att träningen kan ha effekt – redan efter första träningspasset. Till och med bara fem minuters träning kan vara tillräckligt för att man ska må bättre, enligt studier. Hur smidigt som helst! Här är fyra fördelar med vad som händer i din hjärna – redan efter ett träningspass.

1. Du blir gladare

Många tror att man ska behöva träna mycket och länge för att det ska ge någon effekt på kroppen och humöret. Men enligt forskning från the American Psychological Association så kan det räcka med endast 5 minuters träning för att humöret ska höjas om man känner sig stressad i vardagen eller är på dåligt humör.

Minst 5 minuters träning låter alltså som en perfekt start på dagen!

2. Mer fokus i vardagen

Men ibland kan det kännas tufft att gå upp en halvtimme tidigare och träna innan det är dags att åka till jobbet. Men att hinna med träning kan göra dig både mer alert och fokuserad under dagen. När du tränar så ökas blodflödet som i sin tur har en positiv effekt på hjärnan. Det gör att cellerna i hjärnan kan fungera bättre vilket gör dig mer fokuserad.

3. Man kan få bättre minne

Som sagt är det många som tror att träning framförallt påverkar kroppens styrka och ork. Men effekten av träning kan också bli att minnet förbättras.

I hjärnan finns det en del som heter hippocampus, som behövs för inlärning och minnet.

När du tränar ökar nämligen syretillförseln till hjärnan, vilket hjälper till att skapa nya celler som kan hjälpa dig att minnas bättre.

4. Kreativiteten kan flöda

Ibland har vi stunder i jobbet när vi behöver vara extra kreativa. Då är det perfekt med att träna på morgonen eller varför inte under lunchtid. Enligt en studie i British Journal of Sports Medicine kan träningen nämligen öka kreativiteten.

Källor: Huffington Post, MyDomaine, The Guardian

Bildkälla för samtliga bilder: Shutterstock.

Det här hade jag ingen koll på. Dela gärna vidare med vänner och bekanta så att fler får upp ögonen för att även ett kortare träningspass påverkar kroppen positivt.