7 oväntade livsmedel som du kan äta mer av – och ändå tappa vikt

Förutom vatten så är mat vår mest nödvändiga energikälla och något vi behöver för att kroppen överhuvudet ska kunna fungera. Det fina med mat är att beroende på vilken vi väljer så har vi möjlighet att forma vår kropp på olika sätt. Tyvärr är det inte alltid lätt att begränsa sig när man är hungrig men vet att man borde sluta äta.

Mat som ökar bränningen

1: Kokos

Vi är inte alls förvånade över att aktiva tränings- och fitnessmänniskor använder kokosfett istället för smör, margarin och olja. Det är inte bara ett smalare alternativ som ger god smak. Träningssidan Bodybuilding har kallat kokos ”Det fettförbrännande fettet” då det har en mindre tendens att lagras som fett på kroppen. Det har också en förmåga att höja kroppstemperaturen när det bryts ner.
Ett tips för den sötsugne: Ät torkade naturella kokosflingor.

2: Kaffe

Kaffe är rikt på koffein som sätter fart på kroppens förbränning. Din kropps gör ständigt av med energi, och en liten del av detta går åt till att förbränna fett. När du får i dig koffein ökar del del av energiomsättningen som går åt till att bränna fett, det berättar Aktiv Träning. Du kommer dock inte att få resultat av koffeindrycker som läsk och liknande då dessa även innehåller enorma mängder socker.

3: Starka kryddor

För dig som gillar när det är lite sting i maten så har vi glada fakta. Du har säker känt att du blivit varm när du ätit starkt någon gång. Detta är för att din kroppstemperatur höjs, och när den gör det så ökar kroppens förbränning. Tänk hett: chili, cayennepeppar, habanero och grön curry är exempel på kryddor som sätter fart på förbränningen. 

Foto: Pixabay

4: Spenat 

Du kanske minns seriefiguren Karl Alfred som bara åt spenat och fick jättestora armmuskler? Det är i alla fall något att tänka på då spenat är rikt på protein som gynnar muskeluppbyggnad. Men spenat innehåller ett ämne som saknar ner nedbrytningen av mat och gör oss mätta fortare, så låt spenat ta mer plats på din tallrik.

5: Grapefrukt

I en studie utförd vid University of California i Berkeley visade det sig att grapefrukt motverkar viktuppgång. Den exakta orsaken kunde inte forskarna fastställa, men de vet att de är kombinationen av ämnen i den naturliga fruktjuicen som gör det.

Foto: Pixabay

6: Kanel

Kanel håller blodsockret i balans och sänker GI-värdet på en måltid. Ju mindre blodsockret höjs desto mindre mängd insulin utsöndras, så tveka inte att strössla kanel över filen, gröten, fruktsalladen och annat.

7: Äppelcidervinäger

Äppelcidervinäger innehåller ättikssyra som minskar din aptit och får fart på ämnesomsättningen. Men inte nog med det, det hjälper till att frigöra vätska som bundits i kroppen. Många har svårt för smaken, så ett tips är att ta en shot efter maten eller att hälla lite över din sallad. Prova en period och se skillnaden.

Källor: MåBra, Aktiv Träning, BodybuildingFettförbränning.se

Sedan jag började men de flera av de här sakerna känner jag mycket fastare i kroppen. En bonus är ju att flera av sakerna på listan smakar supergott. Var generös och dela tipsen med andra, de kommer att tacka dig.