5 märkliga tecken på att kroppen saknar vitaminer och mineraler

De flesta av oss har fått lära sig att äta enligt tallriksmodellen och satsa på en allsidig kost.

Men ibland är det svårt att få in alla näringsämnen och delar av kostcirkeln som vi behöver i en hektisk vardag.

Det är lätt att fastna i gamla vanor, laga samma mat om och om igen och ibland finns det kanske inte ens tid att planera och tänka över veckans middagar.

Så när man tänker efter är det inte så konstigt att många svenskar drabbas av vitamin- och mineralbrist.

När vi inte får i oss tillräckligt märker kroppen av det och säger ifrån.

Här är fem ganska märkliga – och ovanliga – tecken på vitamin – och mineralbrist.

1. Sprickor i mungiporna

Den som drabbas av sprickor i mungiporna kan lida av järn- och zinkbrist och dessutom ha brist på B-vitaminerna riboflavin (B2), niacin (B3) och B12.

Detta kan motverkas genom att äta mer lax, ägg, tonfisk och skaldjur. Linser, jordnötter, soltorkade tomater, sesamfrön och spenat rekommenderas också. För att främja kroppen upptagning av järn kan det vara bra att äta mer C-vitamin.

2. Håravfall och fläckar på huden

Håravfall är ett tecken på att kroppen saknar zink. Zinkbrist kan också orsaka att det tar längre tid för sår att läka, torr hud, utslag, fläckig hud och blåmärken.

Dessa symtom kan också uppstå om du saknar biotin (B7) eller de fettlösliga vitaminerna A,D,E eller K. Motverka detta genom att äta mer av bland annat nötter, pumpafrön, fullkornsprodukter, lax, avokado, blomkål, hallon och bananer.

3. Akneliknande utslag på kinder, armar och lår

Den som saknar essentiella fettsyror och vitamin A och D kan drabbas av oregelbundna utslag som är smärtsamma att försöka ta bort. Dra ner på eller sluta äta mättade fetter och transfetter.

Ät i stället mer lax, linfrön, chiafrön och nötter. Även morötter, sötpotatis och röd paprika är bra.

3. Akneliknande utslag på kinder, armar och lår

Den som saknar essentiella fettsyror och vitamin A och D kan drabbas av oregelbundna utslag som är smärtsamma att försöka ta bort. Dra ner på eller sluta äta mättade fetter och transfetter. Ät i stället mer lax, linfrön, chiafrön och nötter. Även morötter, sötpotatis och röd paprika är bra.

4. Stickningar och domningar i händer och fötter

Detta är tecken på att kroppen saknar B-vitaminerna B6, B9 (folsyra) och B12 som påverkar det perifera nervsystemet. Andra symtom kan vara depression, ångest och trötthet. För att motverka detta är det bra att äta mer sparris, spenat, bönor, ägg, ostron, bläckfisk och musslor.

5. Krampaktig, stickande smärta i fötter och vader

Dessa symtom kan betyda brist på kalium, kalcium eller magnesium. Detta kan inträffa om man går in i en intensiv träningsperiod och svettas bort mineraler och vattenlösliga vitaminer. Ät bland annat mer bananer, hasselnötter, mandel, pumpa, äpplen, grönkål, broccoli och spenat.