7 alarmerande tecken på att din kropp skriker efter järn: Symptomen du aldrig ska ignorera

Visste du att järnbrist är det vanligaste bristtillståndet i världen efter proteinbrist? Det är faktiskt så att var tredje svensk kvinna i fertil ålder har järnbrist – och ofta är man ovetande om att man inte får i sig tillräckligt med järn.

Om man jämför med andra näringsämnen så är kroppens upptag av järn lågt, därför kan det vara viktigt att hålla koll på signaler som kroppen kan skicka ut när man har brist på järn. I den här artikeln har vi samlat 7 tecken som kan visa sig om man har järnbrist.

ANNONS: Investera i din hälsa med Medox – ett unikt kosttillskott med blåbär och svarta vinbär. Börja prenumerera här och få 50 procent rabatt.

1. Utmattning och trötthet

Bildkälla: Shutterstock

Enligt Vårdguiden är trötthet och en känsla av utmattning ett av de vanligaste tecknen på att kroppen behöver mer järn. Järn behövs för att kroppen ska kunna tillverka hemoglobin. Hemoglobin är det ämne i våra röda blodkroppar som transporterar runt syret i kroppen. För få röda blodkroppar kan lätt leda till trötthet.

2. Håravfall

En amerikansk studie så har håravfall och järnbrist ett samband. Vid järnbrist så går kroppen in i ett överlevnads-läge, vilket i praktiken innebär att mindre viktiga funktioner som hårväxt överges.

3. Oftare sjuk

Bildkälla: Shutterstock

En annan varningssignal på järnbrist kan vara att man oftare blir sjuk, då brist leder till att immun- och infektionsförsvaret försämras.

4. Blek hy

Ett annat vanligt tecken på järnbrist är blek hy och mörka ringar under ögonen. Detta kan orsakas av låg hemoglobinproduktion.

ANNONS: Investera i din hälsa med Medox – ett unikt kosttillskott med blåbär och svarta vinbär. Börja prenumerera här och få 50 procent rabatt.

5. Blir lätt andfådd

Vid för lite järn får kroppen det svårare att ta upp syre. Om du har lätt att bli andfådd kan det alltså vara ett tecken på järnbrist.

6. Huvudvärk

Bildkälla: Shutterstock

Som tidigare nämnt blir produktionen av hemoglabin begränsad av för lite järn. Huvudvärk kan förstås bero på många olika saker, men i grund och botten är det resultatet av dålig syrebildning, där alltså produktionen av hemoglabin har en nyckelroll.

7. Spröda naglar

Brukar dina naglar ofta gå av? Då kan det vara ett tecken på järnbrist. Enligt en studie kan spröda, bleka och sköra naglar alla vara tecken på järnbrist.

Källor: 1177, Kurera, Läkartidningen, Livsmedelsverket

Många lider av järnbrist utan att de vet om det. Dela gärna vidare för att göra andra en tjänst!