8 oväntade anledningar till att äta blåbär – du kommer förvånas av resultatet

Att blåbär är nyttigt får nästan alla lära sig i tidig ålder – men hur påverkar detta superbär egentligen kroppen? Här kommer nio anledningar till att äta ännu mer blåbär.

1. Proppfulla av antioxidanter

Det finns många anledningar till att blåbär är ett riktigt hälsobär, och inte minst för att de är laddade med antioxidanter som gör mycket gott för kroppen. Dessa antioxidanter bromsar oxidation i cellerna, och förstör de fria radikaler som kan göra att vi får sjukdomar som cancer, hjärtinfarkter, stroke och diabetes.

ANNONS: Det prisbelönta blåbärstillskottet Medox innehåller rekordhöga mängder av extra starka antioxidanter som gör kroppen stark. Här kan man beställa Medox direkt till brevlådan – och få 50 procent rabatt.

2. Guld för ögonen

Blåbärets positiva inverkan på synen märktes redan under andra världskriget, då engelska stridspiloter ska ha fått ett förbättrat mörkerseende när de åt blåbärsmarmelad. Det är anocyanerna (extra kraftfulla antioxidanter) i blåbär som är extra effektiva vid ögonbesvär.

3. Källa till vitaminer och mineraler

Blåbär är laddade med många olika typer av mineraler och vitaminer, bland annat mangan, kalcium, kalium, järn, B-vitamin och magnesium. Det innehåller även väldigt mycket C-vitamin.

4. Bra för din hjärna

En forskargrupp vid universitet i Reading lät hälften av försökspersonerna dricka en blåbärssmoothie till frukost. Deras minne och koncentrationsförmåga jämfördes sedan med den gruppen som inte druckit någon smoothie. Resultatet visade att personerna som inte fått i sig blåbär hade 15-20 procent sämre resultat.

5. Kalorisnålt

Du behöver inte vara orolig för att få i dig för mycket kalorier när du mumsar på blåbär, det är nämligen väldigt kalorisnålt. 100 gram innehåller faktiskt bara 53 kalorier.

6. Förebygger och bekämpar inflammationer

Förr i tiden så såldes detta superbär i apotek som febernedsättande medel, och än idag gör det gott för kroppen. Bären bekämpar infektioner och inflammationer, och dessutom renar de blodet och förbättrar cirkulationen.

7. En riktig dröm för magen

Torkade blåbär, blåbärssoppa och blåbärssaft sägs vara bra mot diarré, medan färska blåbär sägs vara bra mot förstoppning. Rent generellt är blåbär bra för magen och minskar risken för inflammation i tarmarna. Blåbär används också traditionellt mot magsjuka.

ANNONS: Ge kroppen maximala förutsättningar med den hyllade blåbärssuccén Medox – just nu får man 50 procent rabatt om man beställer via den här länken!

8. Hjälper mot sockersuget

Som om det inte kunde bli bättre så innehåller blåbär även fibrer. Fibrer i blåbär gör så att blodsockret håller sig på en jämn nivå, och lindrar även sötsuget.

Källor: Kurera Allt om blåbär Allers Sund.nu Ica

Bildkälla: Shutterstock

Tryck gärna på DELA-knappen nedan så att fler få ta del av denna matnyttiga information.