9 saker som du alltid hört är onyttiga – men som i själva verket gör gott för kroppen

I vår strävan i att leva ett hälsosamt och bra liv är det många maträtter och ingredienser som vi undviker. Saker som vi sedan barnsben har fått lära oss är dåliga. Men en balanserad och hälsosam diet behöver faktiskt inte bara vara grönsaker och fettsnål mat.

Här följer en lista på 9 saker som har fått ett för dåligt rykte, och som i själva verket kan göra mycket gott för våra kroppar. Men du, tänk bara på att äta i måttliga mängder.

1. Bacon

Bacon innehåller selen som bland annat skyddar våra celler från att ta skada. Det innehåller även fosfor och vitamin B som är grundläggande för att nervsystemet ska fungera normalt. Bacon är en ovärderlig källa av protein som fungerar som byggmaterial för skinnet, håret och muskelceller. Bacon har även en egenskap som är fördelaktig för gravida kvinnor då det hjälper hjärnan hos foster att utvecklas.

2. Potatis

Potatis innehåller kalcium, sodium, vitamin C och D, och mängder av fiber. Fiber bidrar till viktminskning genom att fördela näringsämnen, vilket i sin tur säkerställer att matsmältningen fungerar normalt och att man känner sig mätt länge. Vitamin C förstärker dessutom immunförsvaret och minskar även kolesterolhalten.

3. Kakao

Kakaopulver innehåller kalcium och kalium. De hjälper till att stärka dina ben, och säkerställer att hjärt- och kärlsystemet fungerar bra. Dessutom stödjer de nervsystemet och stimulerar musklerna. 

4. Pistaschnötter

Pistaschnötter innehåller vitamin E och L-arginin som hjälper till att hålla hjärtat friskt. De är även bra för att hålla artärerna flexibla och för att upprätthålla normal blodtäthet. Pistaschnötter innehåller även mycket antioxidanter.

5. Ketchup

Tomatketchup innehåller höga nivåer av lykopen som förhindrar utveckling av cancerceller. Lykopen blockerar oxidationen av fett i kärlen och minskar risken för hjärtsjukdom. Ketchup innehåller även vitamin A som hjälper till att förbättra synen.

6. Smör

Smör är en källa till fettsyror som är väldigt vikta för våra kroppar. Forskning visar att smör inte har något att göra med risken att utveckla hjärt- och kärlsjukdomar.

7. Jordnötssmör

Jordnötter är rika på vitaminerna B6 och B12, vitaminer som är väsentliga för leveransen av syre till kroppsvävnader. Vitamin B6 hjälper och till att leverera näringsämnen till musklerna.

8. Vit choklad

Vit choklad innehåller linolsyra som upprätthåller den vaskulära hälsan och förhindrar risken att utveckla högt blodtryck. Det kan också motverka risken att drabbas av gikt. Choklad har också många flavanoler som är mycket bra för hjärnan. De hjälper bland annat till att utveckla ditt minne.

9. Whisky

Det skriv väldigt mycket om olika fördelar som whisky har, men jag har inte hittat någon aktuell forskning. Det sägs dock att hjärnfunktionerna förbättras om man dricker whisky. Drycken innehåller även en antioxidant som hjälper kroppen att förhindra tillväxten av cancerceller, upprätthålla immunsystemet och klara av sjukdomar.

Bildkälla för samtliga bilder: Shutterstock

Oj, det här var väldigt intressant. Dela gärna vidare till nära och kära så att de också kan unna sig någon av dessa godsaker utan att behöva få dåligt samvete!