Alla vinklar huvudet 60° och tittar på mobilen – det röntgenbilden visar är skrämmande

Människan är skapt för att ha huvudet upprätt – men idag går de flesta med det böjt, över mobilen. Vi tillbringar mellan två och fyra timmar med vår mobiltelefon varje dag och riskerar att drabbas av kronisk värk, enligt Kenneth Hansraj, ryggradskirurg i New York, skriver GP.

Du är förmodligen van vid att se människor som stirrar ner i mobilen. Vi gör det när vi väntar på bussen, när vi åker buss, hemma i soffan och ibland till och med när vi är ute och går eller kör bil.

Totalt tillbringar vi mellan två och fyra timmar med huvudet böjt över vår mobilskärm. Det blir 700 till 1 400 timmar per år.

ANNONS: Det prisbelönta blåbärstillskottet Medox innehåller det bästa från blåbär och svarta vinbär. Nu får alla nya kunder 50% rabatt i två månader – här kan du läsa mer och beställa hem direkt till brevlåda

Ett huvud väger mellan fem och sju kilo och det blir en ökad påfrestning på nacken när vi böjer på det.

Forskningen visar att om du böjer huvudet 60 grader för att få en bättre koll på din telefon ökar trycket på övre delen av ryggraden med hela 27 kilo.

”Vikten som belastar ryggraden ökar dramatiskt när huvudet böjs framåt i varierande grader” skriver författarna i sin studie och fortsätter:

”Förlust av den naturliga kurvaturen av halsryggen leder till stegvis ökade spänningar kring halsryggen. Dessa spänningar kan leda till tidigt slitage, degeneration och eventuella operationer.”

Vad ska man göra för att undvika ryggproblem då?

Svaret är enkelt: Ha en bättre hållning och sitt inte för länge i samma position.

För att ha en bra hållning ska öronen ska gå i linje med nacken och skulderbladen ska vara indragna. Om du sitter med mobilen kan du försöka titta neråt istället för att böja ner hela huvudet.

”Eftersom det är nästan omöjligt att undvika tekniken som orsakar dessa problem, bör individerna anstränga sig för att titta på sina telefoner med en neutral nacke och undvika att spendera timmar varje dag böjda över telefonen” skriver Kenneth Hansraj i studien.

Det är också viktigt att du byter ställning så att du inte sitter med precis samma belastning långa stunder i sträck, och att du reser dig och rör på dig då och då. Om det börjar hetta i musklerna är det en tydlig varning från kroppen att du måste röra på dig.

Dela gärna denna information till dina vänner, så att de inte behöver drabbas av kronisk värk på grund av sina mobiltelefoner!

ANNONS: Det prisbelönta blåbärstillskottet Medox innehåller det bästa från blåbär och svarta vinbär. Nu får alla nya kunder 50% rabatt i två månader – här kan du läsa mer och beställa hem direkt till brevlåda