Är du vintertrött? Här är mineralerna din kropp skriker efter – och som du måste få i dig omedelbart!

Många mineraler är faktiskt livsviktiga för vår hälsa – men har du koll på vilka? För att må bra behöver vi få i oss mineraler, så här har vi samlat en lista på mineralerna din kropp behöver för att hälsan ska vara på topp.

1. Selen

Bildkälla: Shutterstock

2012 höjdes det rekommenderade dagliga intaget av Selen. Selenbrist är som tur var ovanligt, då allvarlig brist kan leda till hjärtmuskelförändringar. Det finns även studier som indikerar att selenbrist är förknippat med vissa cancerformer. Selen är en stark antioxidant som ger ett skydd mot tungmetaller och det är även en mineral som är nödvändig för kroppens försvar. Fisk, inälvsmat, mjölk, ost och ägg är de livsmedel som innehåller mest selen. 

ANNONS: Det prisbelönta blåbärstillskottet Medox innehåller det bästa från svenska blåbär och svarta vinbär. Nu får alla nya kunder 50% rabatt i två månader – och här kan du läsa mer om vad som händer i kroppen när du börjar med Medox.

2. Järn

Bildkälla: Mostphotos

Om man jämför med flera andra näringsämnen är kroppens upptag av järn lågt. Kroppen behöver järn för att bilda röda blodkroppar, och brist på järn leder helt enkelt till att för få röda blodkroppar bildas. Tidiga symptom på järnbrist kan vara sug efter salt, nedsatt immunförsvar och blek hy. Av alla mirkonäringsämnen som finns är järnbrist vanligast. Järn finns det extra gott om i lever och blodpudding, men även i spenat och nötter.

3. Magnesium

Bildkälla: Shutterstock

En väldigt viktig mineral för oss människor då den behövs för muskulaturen, nervsystemet och skelettet. Den behövs även för att ta hand om kolhydrater i kroppen, och för att B-, C-, och E-vitamin ska tillgodogöras av kroppen. Symptom på magnesiumbrist kan bland annat vara stress, sömnsvårigheter och muskelsammandragningar. Magnesium får man i sig naturligt genom att bland annat äta baljväxter, bladgrönsaker, fullkornsprodukter, kött, fisk och skaldjur.

4. Zink

Bildkälla: Mostphotos

Zink deltar i livsviktiga processer i kroppen, och är såldes en av det viktigaste mineralerna för oss människor. Vanliga tecken på zinkbrist inkluderar bland annat tillväxtrubbningar, hudförändringar och försämrad sårläkningsförmåga. Dessutom så bidrar zink till att stärka vårt immunförsvar. Musslor, ost och nötter innehåller alla tre mycket zink.

5. Kalcium

Bildkälla: Mostphotos

För oss människor är kalcium ett livsnödvändigt grundämne, och den mänskliga kroppen består av ungefär 1-2 procent kalcium. Det mesta av kroppens kalcium finns i skelettet och vi behöver få i oss det bland annat för muskulaturens, nervsystemets och blodets levringsförmåga. Det ger även hårdhet till tänder och skelett. Brist på kalcium kan visas genom symptomen muskelkramp samt sköra naglar och skelett. De bästa källorna för kalcium är bladgrönsaker, mjölkprodukter och nötter. 

ANNONS: Medox är ett helt naturligt tillskott med extra kraftfulla antioxidanter – perfekt att komplettera med under förkylningstider. Här kan man köpa hem det och få 50 procent rabatt!

6. Koppar

Bildkälla: Mostphotos

Det är ovanligt att man har kopparbrist, men det kan uppstå vi tarmsjukdomar. Kopparbrist kan leda till anemi och blodbrist. För vuxna kan det även innebära störd hjärnfunktion, och för barn störd benbildning. Det är även en mineral som ingår i livsprocesser som förbränning och i kroppens försvar mot fria radikaler. Vi får i oss koppar när vi dricker kranvatten, och det finns även gott om det i livsmedel som skaldjur, kakao och inälvsmat.

7. Kalium

Bildkälla: Mostphotos

Behövs bland annat för att muskler, hjärta och njurar ska fungera på ett bra sätt. En studie visar även att kost med mycket kalium kan minska kvinnors riska att drabbas av stroke eller hjärnblödning. En kost med mycket kalium är även bra mot ett högt blodtryck. Brist på kalium är ovanligt, men kan leda till trötthet, rubbningar av hjärtrytmen samt försvagade muskler. Potatis, frukt, grönsaker och mjölkprodukter är alla väldigt goda källor till kalium.

Dela gärna vidare denna information på Facebook – så att alla dina vänner kan få bättre koll om de saknar något i kosten och hur de kan göra för att få i sig mer av dessa viktiga mineraler!