Att bada bastu minskar risken för stroke – så ofta ska du göra det

Även om många av oss svenskar gillar att basta så kommer vi inte i närheten av finländarnas frekventa bastubadande och starka kärlek till aktiviteten. Det kan dock komma att förändras efter att många tagit det av den nya forskningen som inte helt oväntat gjorts i Finland. Att bastubad var bra för blodcirkulationen visste många, men nu finns det även stöd för att det minskar risken för stroke.

ANNONS: Investera i din hälsa med Medox – ett unikt kosttillskott med blåbär och svarta vinbär. Börja prenumerera här och få 50 procent rabatt.

Att basta minskar risken för stroke markant, det visar den nya studien som gjorts vid Östra Finlands universitet. Hör man till de som bastar fyra gånger i veckan eller mer så minskar man risken med hela 61% visar studien, varför det rekommenderas för folk som är oroliga eller kan tänkas vara i riskzonen.

Det händer med kroppen när du bastar

Hans Hägglund, som är verksamhetschef vid Akademiska sjukhuset i Uppsala och professor i hematologi, är förvånad över de marknata siffrorna, tots att bastubad bevisat ge positiva hälsoeffekter förr.
-Jag är delvis förvånad, för det är så stora siffror. Det som händer när man badar bastu är att de perifera blodkärlen vidgas och blodtrycket minskar, säger Hägglund till SVT.

Foto: Shutterstock

Så ofta ska du basta för att minska risken för stroke

Men du behöver inte dra till med ett bastubad 4-7 gånger i veckan för att få effekt. Samma studie visar att en stunds bastande 2-3 gånger i veckan räcker för att få effekt, om än dock i mindre skala. Hos de som deltog i studien kunde forskarna se att risken för stroke minskade med 14% för de som bastade 2-3 gånger i veckan, det berättar SVT.

ANNONS: Investera i din hälsa med Medox – ett unikt kosttillskott med blåbär och svarta vinbär. Börja prenumerera här och få 50 procent rabatt.

Om bastu minskar risken för stroke så kommer jag definitivt att göra det mer ofta. Gör andra en tjänst och dela vidare denna forskning.