9 tecken på att din kropp omedelbart behöver mer D-vitamin

D-vitaminbrist är vanligt, men få tar det på allvar. Att skelettet blir skört är en vanlig följd av D-vitaminbrist, och i många fall leder avsaknaden av D-vitamin till kronisk trötthet och muskelsvaghet.

Att gå för länge med brist på vitamin D kan leda till åkommor och sjukdomar som är besvärliga och onödiga, då dessa faktiskt går att förebygga.

Dessa 9 symptom är kroppens sätt att säga dig att du omedelbart behöver mer D-vitamin.

ANNONS: Investera i din hälsa med Medox – ett unikt kosttillskott med blåbär och svarta vinbär. Börja prenumerera här och få 50 procent rabatt.

Varför får man D-vitaminbrist?

D-vitaminbrist är vanligt i många delar av världen, men inte minst i norden under vinterhalvåret, detta på grund av att solen är en stor D-vitaminkälla. D-vitamin lagras i fettcellerna ett tag men efter flera månader utan sol är ofta bristen ett faktum om man inte ser till att få i sig vitaminet regelbundet. Detta kan man påverka genom vad man äter.

Kroppen måste ha D-vitamin för att den ska kunna ta upp kalcium, som gör att skelettet utvecklas normalt. Vid brist på D-vitamin under lång tid blir skelettet mjukare och mer skört.

Hur vet man att man har brist på D-vitamin?

Klassiska symptom på D-vitaminbrist är följande:

1: Svaga muskler

D-vitamin är nödvändigt för ett välfungerande immunförsvar och D-vitaminbrist kan ge upphov till värk, muskelsvaghet och kognitiva nedsättningar, enligt forskarna Susanne Bejerot och Mats Humble.

2: Oklar bensmärta

I en studie på 150 patienter med ihållande smärta i benen, visade det sig att 93 procent av gruppen hade låga D-vitaminnivåer.

Foto: Shutterstock

3: Kronisk huvudvärk

Forskning gjord vid Östra Finlands universitet, utförd på 2 600 män visar ett samband mellan kronisk huvudvärk och brist på Vitamin D.

Huvudvärk av D-vitaminbrist
Foto: Shutterstock

4: Ofrivillig barnlöshet

D-vitamin tros kunna påverka fertiliteten hos kvinnor och australiensisk forskning från 2008 visade att även mäns fertilitet påverkas av D-vitamin.

Och det tycks vara lättare att bli gravid vid konstgjord befruktning om D-vitaminnivåerna är bra. Det visar en genomgång av flera mindre studier i tidskriften Human reproduction, skriver Sveriges Radio.

5: Trötthet

Trött, hängig och orkeslös? Många med d-vitaminbrist upplever dessa symptom, utan att riktigt veta varför.

6: Högt blodtryck

Det finns ett direkt samband mellan mängden vitamin D i blodet och risken för högt blodtryck. I en studie från University of South Australia visade forskarna att det fanns ett direkt samband mellan mängden vitamin D och deltagarnas blodtryck.

Foto: Shutterstock

7: Skadar benen lätt

När du närmar dig 30-årsåldern slutar kroppen att bilda benmassa. Brist på D-vitamin kan snabba på symptomen för benskörhet, enligt forskning.

Kopplingen mellan D-vitaminbrist och osteoporos är känd sedan länge. När du använder läkemedel mot benskörhet bör du även ta extra tillskott av kalcium och vitamin D för att stärka skelettet, skriver Vårdguiden.

ANNONS: Investera i din hälsa med Medox – ett unikt kosttillskott med blåbär och svarta vinbär. Börja prenumerera här och få 50 procent rabatt.

8: Svajigt humör

D-vitamin påverkar ”må-bra”-hormonet serotonin, signalsubstansen som reglerar ditt välbefinnande, oro och ångest, sömn och vakenhet.

Så om du ofta känner dig arg eller irriterad kan det möjligen vara ett bristsymptom. Studier på University of Sheffield har visat D-vitamin kan ha  positiva effekter på ångest, nedstämdhet och sömnlöshet.

9: Andningsproblem

Studier visar att D-vitamin kan hjälpa till att skydda andningsvägarna mot sjukdomar och infektioner och detta gäller särskilt hos barn.

Om ditt barn har svår astma, kan du öka deras D-vitaminintag. Genom att regelbundet ta tillskott med D-vitamin kan man minska risken för svåra astmaanfall med upp till hälften, enligt en ny studie.

Så får du i dig mer D-vitamin

Enligt Livsmedelsverket behöver du 7,5 mikrogram per dag, men för att vara på den säkra sidan rekommenderas 10 mikrogram per dag eller 20 mikrogram för de över 75 år.

För att bilda D-vitamin motsvarande ett dagligt intag av 5-10 mikrogram från mat räcker det i juni och juli att vara ute barärmad upp till en kvart två till tre gånger i veckan.

Livsmedel med mycket D-vitamin

  • Grädde
  • Mjölk (även D-vitaminberikade mjölkprodukter)
  • Ost
  • Äggula
  • Lever
  • Fet fisk (lax, abborre, gös, gädda, sardiner, makrill)
  • Svamp (trattkantareller och Karl Johan)

D-vitaminbrist är något man bör ta på allvar, särskilt när man kommer upp i äldre ålder och oroar sig för benskörhet. Dela gärna för att uppmana andra att läsa detta. 

Övriga källor: Bristguiden, Kurera

ANNONS: Investera i din hälsa med Medox – ett unikt kosttillskott med blåbär och svarta vinbär. Börja prenumerera här och få 50 procent rabatt.