Upplev hälsofördelarna med att äta bär — vi listar de 10 nyttigaste

Upplev hälsofördelarna med att äta bär — vi listar de 10 nyttigaste

Genom att äta bär gör du en stor tjänst för ditt eget välmående. De innehåller nämligen massor av vitaminer och ämnen som kan göra väldigt gott för kroppen. Detta kan vara varierande så jag har letat fram matnyttig information om bären — så att du inte behöver leta.

1. Körsbär

Det här bäret förknippar jag med barndomen. Körsbär verkar för att förhindra diabetes genom att få nivåerna av blodsockret att sänkas. Det röda pigmentet som bären består av kallas för antocyaniner. Det kan reducera inflammationer och smärta. Många bär innehåller antioxidanter vilket antocyanin även är. Ett ämne som kan ha viktig funktion i immunsystemet är melatonin, vilket körsbär innehåller.

Foto: Pexels

ANNONS: Ge din kropp optimala förutsättningar att må bra med det prisbelönta blåbärstillskottet Medox. Passa på: Nu får alla nya kunder 50% rabatt – här kan du läsa mer och beställa hem direkt till brevlådan!

2. Blåbär

De flesta av oss är medvetna om att blåbär innehåller bra antioxidanter och dessa är viktiga för att skydda kroppens celler. Antioxidanterna kan även fungera bra för att hålla dig frisk och kry.

Foto: Pixabay

3. Björnbär

Dessa små godingar är otroligt innehållsrika bär. En stor fördel nu i influensatider är att björnbär innehåller E-vitamin vilket kan hjälpa till att stå emot och bekämpa infektioner. Salicylat är en del av björnbär och detta tror man kunna reducera risken för att drabbas av hjärtsjukdom. Mängden E-vitamin behålls även om du kokar bären men det allra godaste sättet är förstås en näve solmogna bär på en varm sommardag.

Foto: Wikimedia Commons

4. Jordgubbar

Det röda bäret är en perfekt källa till flera olika vitaminer: Vitamin C, vitamin K, vitamin B5 och vitamin B6. Dessa är otroligt näringsrika ämnen. Bäret besitter höga nivåer av antioxidanter som kan hjälpa till att bekämpa fria radikaler. Andra viktiga ämnen jordgubbar besitter är folsyra, kalium, koppar, magnesium och riboflavin.

Foto: Wikimedia Commons

5. Tranbär

I tranbär finns det något som kallas för tanniner. Man tror att dessa kan hjälpa till att motverka magsjukdomar, som magcancer och magsår. De små röda bären innehåller även andra ämnen som tros vara cancerhämmande: Flavonoider av olika slag. Det sägs även att om vill förebygga urinvägsinfektion så kan det fungera bra att dricka tranbärsjuice. Dock håller inte alla med om det.

Foto: Flickr

6. Lingon

Det kan låta konstigt att lingon innehåller konserveringsmedel, men det är ett naturligt sådant som kallas för bensoesyra. Bäret besitter många bra egenskaper och är väldigt näringsrikt. Vitamin A, vitamin C, magnesium och rikligt med kostfibrer är några exempel på innehållet i de härliga små röda bären. Med tanke på att lingon innehåller det naturliga konserveringsmedlet förvarar man det ofta ihop med känsligare frukter och bär för att öka deras hållbarhet.

Foto: Pixabay

7. Hallon

Jag skulle nog säga att hallon är det godaste bäret jag vet. Känslan av att stoppa munnen full med solmogna hallon — den känslan är svår att slå. De är även rika på fibrer som kan hjälpa dig att få kontroll på kolesterolet. Fibrerna sitter i de små fröna du hittar på hallonet. Precis som blåbär innehåller även hallon antioxidanter.

Foto: Pexels

8. Aroniabär

Det här bäret har högt innehåll av flera olika vitaminer: B2, B6, C och E. Det innehåller även antioxidanter, mineraler, flavonoider, folsyra och polyfenoler. Dessa ämnen sägs kunna vara en del i ledet för att motverka bland annat njurproblem och hjärtsjukdom.

Foto: Wikimedia Commons

9. Krusbär

Bland det bästa du kan äta för att hjälpa din hud är krusbär — det sägs kunna motverka eller bota flertalet hudbesvär. Det kan även hjälpa till om du har problem med diarré. Det kan verkligen vara värt att skaffa en krusbärsbuske om man har möjlighet för en portion av bäret sägs innehålla cirka 20 gånger mer av c-vitamin än samma mängd av apelsin.

Foto: Pixabay

ANNONS: Ge din kropp optimala förutsättningar att må bra med det prisbelönta blåbärstillskottet Medox. Passa på: Nu får alla nya kunder 50% rabatt – här kan du läsa mer och beställa hem direkt till brevlådan!

10. Vinbär

Vinbär får ofta smeknamnet ”nordens druvor”. Här har vi ytterligare ett bär som har ett högt innehåll av både C- och E-vitamin. Äter du 100 gram av svarta vinbär kan du få i dig tre gånger så mycket C-vitamin som det rekommenderade mängden att få i sig under en dag. Bäret innehåller mineraler som kan sänka risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Kom ihåg att du kan ta vara på så mycket som möjligt om du har en svarta vinbärsbuske då bladen blir perfekta i en saft. Här hittar du receptet.

Foto: Free Stock Photos

Källor: Global Healing Center, SVD, Hälsoliv

De här härliga hälsofördelarna får mig att längta till sommaren. Det finns inget bättre än att plocka solmogna bär själv. Dela den här artikeln med någon som skulle uppskatta det här.