Forskarna avslöjar: Det händer i kroppen om du börjar dagen med att äta lingon

Forskarna avslöjar: Det händer i kroppen om du börjar dagen med att äta lingon

Importerade så kallade superbär i all ära, men några av de allra nyttigaste bären finns faktiskt i våra svenska skogar. Ett bär som enligt mig är väldigt underskattat är lingon. Lingon brukar allt som oftast förknippas med sylt som man äter till populära maträtter, men den sylten innehåller tyvärr ofta mycket socker. Försök istället att göra det till en vana att äta lingon som de är, till frukost funkar de utmärkt att ha i till exempel en smoothie.

ANNONS: Ge din kropp optimala förutsättningar att må bra med det prisbelönta blåbärstillskottet Medox. Passa på: Nu får alla nya kunder 50% rabatt – här kan du läsa mer och beställa hem direkt till brevlådan!

Bildkälla: Shutterstock

Så säger forskningen

Precis som sina bärkusiner tranbär och blåbär är lingon proppfulla med flavonoider och antioxidanter, och i forskning har det framkommit att lingon innehåller mer flavonoider än många andra bär. Att fylla på med antioxidanter är bland annat bra för immunförsvaret. Lingon har även traditionellt använts för att minska inflammation, något som även studier och forskning har slagit fast.

Toppen mot urinvägsinfektion

Det har länge varit känt att tranbär kan lindra urinvägsinfektion, men det många inte vet är att även lingon kan fungera minst lika bra. En studie från 2001 med 150 kvinnliga patienter slog nämligen fast att en en dryck bestående av just tranbär och lingon kan dämpa urinvägsinfektionen.

Stor effekt på vikten

Men hälsofördelarna med lingon tar inte slut där. En studie från 2014 visade att lingon kan ha större effekt på vikten än till exempel importerade acai- och gojibär. Det var fetma- och diabetesforskaren Karin Berger och doktoranden Lovisa Heyman vid Anti Diabetic Food Centre i Lund som stod bakom studien.

Studien gick till så att de delade in möss i olika grupper, möss som sedan utfodrades på olika sätt. Mössen fick även äta antingen lingon, blåbär, hallon, kråkbär, björnbär, katrinplommon, svarta vinbär eller acaibär. Dessutom var det en kotrollgrupp som inte fick några bär alls.

ANNONS: Ge din kropp optimala förutsättningar att må bra med det prisbelönta blåbärstillskottet Medox. Passa på: Nu får alla nya kunder 50% rabatt – här kan du läsa mer och beställa hem direkt till brevlådan!

Så säger diabetesforskaren

Tre månader in i studien visade det sig att de möss som ätit lingon hade bäst resultat – de hade ökat minst i vikt och hade lägre inflammation och blodsockervärden än de andra.

– Mössen fick en femtedel av sin mat i form av lingon. Att äta så mycket bär är inte realistiskt för människor. Vårt mål är att försöka hitta den mängd bär som kan förebygga fetma och diabetes tillsammans med en mer normal kost, berättar diabetesforskaren Karin Berger för SVD.

Efter att ha läst det här kommer jag definitivt börja äta mer av det här svenska superbäret – dela den här artikeln till alla dina vänner som gillar lingon!