Forskarna: Lathet är bra för hjärnan

Oftast får man läsa och höra om hur det skadar oss när vi är allt mer fysiskt inaktiva. Allt fler har ett stillasittande jobb idag och rör på sig för lite på fritiden.

Även om det här såklart inte är en positiv utveckling, visar studier ändå på att en viss lathet faktiskt är bra för människan.

Timmar i soffan varje dag kanske inte ska uppmuntras, men det är väldigt viktigt att lyssna till kroppen och vila när man känner att man behöver det. Det kommer påverka dig på ett bra sätt, både fysiskt och mentalt. Här är några saker som påverkas positivt av lite lathet.

ANNONS: Det prisbelönta blåbärstillskottet Medox innehåller det bästa från blåbär och svarta vinbär. Nu får alla nya kunder 50% rabatt i två månader – här kan du läsa mer och beställa hem direkt till brevlåda

Stärker förmågan att lösa problem

Bara du ger din hjärna lite tid att lösa ett problem, så kommer den slutligen att göra det. Här gäller det att känna av när du och din hjärna behöver lite vila för att ladda om och orka komma med nya lösningar och idéer igen.

Förbättrar träningen

Det kan låta aningen motsägelsefullt, men om man tillåter sig att vara lite lat kommer man vara mer effektiv under träningen, enligt denna studie.  Då behöver man inte heller utföra ett lika långt pass, utan kan använda resten av dagen till att njuta av dagen. Efter en effektiv träning kommer blodet pumpa under hela dagen och bidra till viktminskning – bättre än efter en lång och tråkig träning.

Stimulerar kreativiteten

Känner du igen dig i att tankar och idéer flödar precis innan du ska somna? Många har nämligen kommit fram till sina bästa idéer när de legat och inte tänkt på någonting alls. Det här för att man då låter hjärnan jobba efter sitt eget mönster och organisera tankar och idéer på nya och intressanta sätt.

Sänker blodtrycket

Som vi vet har stress en negativ inverkan på kroppen med att höja hjärtfrekvensen och blodtrycket, vilket i sin tur kan leda till ångest. När man känner stressen krypa på gäller det därför att ta in det och vila istället för att köra på. Då slappnar kroppen av och blodtrycket sjunker.

Får dig att uppskatta nuet

Lathet gör dig mer avslappnad, och är du avslappnad kommer du ha lättare att uppskatta de små sakerna i livet. Att uppskatta solens strålar i ansiktet, en god kopp kaffe eller en blommande trädgård gör kroppen mer avslappnad och hjälper den att ladda om.

Känner du någon som borde känna till den här informationen? Dela gärna vidare dessa underbara nyheter på Facebook!

ANNONS: Det prisbelönta blåbärstillskottet Medox innehåller det bästa från blåbär och svarta vinbär. Nu får alla nya kunder 50% rabatt i två månader – här kan du läsa mer och beställa hem direkt till brevlåda