Här är mineralerna som får dig att se 10 år yngre ut – och tappa kilon på kuppen

Att hålla sig till strikta dieter är en vanlig metod för att gå ner i vikt och följden är ofta att man avstår från vissa typer av mat. Men risken är att man samtidigt utesluter vissa ämnen – ämnen som kan bidra till att man tappar ännu fler kilon. Att äta varierat är inte alltid så lätt som det låter – här ger vi dig tips på tre mineraler som får siffrorna på vågen att sjunka, och hur du enkelt får i dig dem.

ANNONS: Investera i din hälsa med Medox – ett unikt kosttillskott med blåbär och svarta vinbär. Börja prenumerera här och få 50 procent rabatt.

Kalcium

De är allmänt känt att kalcium är bra för vårt skelett och för våra tänder, men vad de flesta inte vet är att detta mineral faktiskt kan hjälpa oss att hålla vår vikt eller till och med tappa kilon.

Kalcium har två effekter på fetthanteringen i våra kroppar. Först och främst så ökar det vår fettförbränning. Det låter kanske för bra för att vara sant, men det har undersökts i en studie utförd av forskare. Under en vecka fick personerna i en testgrupp äta kalciumfattig kost och de i den andra gruppen kalciumrik. Det visade sig att de som åt 2 200 mg kalcium per dag fördubblade sin fettförbränning, jämfört med de som bara åt 700 mg.

Den andra positiva effekten av kalcium är att det binder fett och på så vis förhindras att det tas upp av våra kroppar. Att få i sig mineralet är inte svårt – bra källor är till exempel magra mjölkprodukter såsom lättmjölk, lättyoghurt och parmesanost. Mjölkprodukter är något som många undviker när de bantar men faktum är att studier visat att de faktiskt minskar risken för att gå upp i vikt – tvärtemot vad många tror.

Zink

Zink håller igång vår protein- och fettomsättning och brist kan sänka kroppens förbränningstakt. Zinkbrist har dessutom visat sig ge ökad aptit – bäst att förebygga genom att se till att få i sig tillräckligt. Zink finns det gott om i både lyxmat och i en del av våra vanligaste basvaror: frossa i ostron, musslor och krabba om du gillar skaldjur eller se till att få i dig ordentligt med nötter, frön, spannmål och bönor.

Krom

Krom bidrar till en normal omsättning av såväl fett som protein och kolhydrater. Men det allra bästa med detta mineral är att det ser till att hålla vårt blodsocker på en bra nivå, vilket minskar vårt sötsug. Perfekt för alla gottegrisar! Har man brist på krom så kan det störa ämnesomsättningen och dessutom bidra till en hel del dåliga hälsoeffekter, såsom förhöjda blodfetter och högt blodtryck. För att boosta kromintaget kan man äta torkad frukt, nötter och kött.

Källor: Aktiv träning, MåBra, Kurera, Hälsoliv

ANNONS: Investera i din hälsa med Medox – ett unikt kosttillskott med blåbär och svarta vinbär. Börja prenumerera här och få 50 procent rabatt.