Högt blodtryck: Så sänker du det hemma utan medicin

Högt blodtryck: Så sänker du det hemma utan medicin

Högt blodtryck är inget man bör ignorera då det ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar, men allt för många har det utan att veta om det. Att gå till doktorn eller äta blodtrycksmedicin är inte ett alternativ för alla, därför tipsar vi om sju knep som sänker ditt höga blodtryck – på naturlig väg.

1: Gå promenader

När man motionerar transporterar hjärtat mer syre, vilket gör att det inte behöver jobba lika hårt för att pumpa blod. Detta resulterar i ett sänkt blodtryck hos de som annars har ett högt. Så om blodtrycket är högt då och då, prova att börja med regelbundna promenader, det kommer att göra dig gott.

2: Njut av mörk choklad

I en studie utförd på 44 personer i åldrarna 56-73 fick deltagarna delas upp i två grupper, där ena gruppen åt mörk choklad varje dag i 18 veckor och andra åt vit. Den grupp som åt mörk choklad hade minskat systoliskt och diastoliskt blodtryck, medan den andra gruppens var oförändrat. Konsumtionen av en liten mängd mörk choklad varje dag hade heller inte gett några negativa effekter på hälsan, varken höjt blodsocker eller höjda blodfetter, detta enligt Dagens Medicin. Choklad innehåller flavonoler som gör blodkärlen mer elastiska, så med andra ord: njut av mörk choklad, men ät med måtta.

Foto: Shutterstock

ANNONS: Det prisbelönta blåbärstillskottet Medox innehåller rekordhöga mängder av extra starka antioxidanter som gör kroppen stark i förkylningstider. Här kan man beställa Medox direkt till brevlådan – och få 50 procent rabatt i två månader.

 

3: Slappna av med musik

Blodtrycket kan sänkas genom att din kropp slappnar av. Många säger att lugn eller klassisk musik har en lugnande effekt, vilket får stöd av en studie som visar att de som började lyssna på avkopplande musik 30 minuter om dagen sänkte sitt blodtryck enormt.

4: Undvik koffein

Har du någon gång upplevt att din puls höjs när du druckit mycket koffein? Anledningen är att koffeinet höjer stress och att blodkärlen drar ihop sig, vilket i sin tur höjer blodtrycket.

5: Ät fisk och skaldjur

Vad du äter har en stor påverkan på ditt blodtryck. Det är bevisat att fettsyror i omega-3 har en blodtryckssänkade effekt. Fisk och skaldjur är mat som är särkilt rika på dessa. Fisk och skaldjur innehåller också mineraler, vilket du som har högt blodtryck borde se till att få i dig.

Foto: Shutterstock

6: Mineraler och vitaminer

Alla som är måna om sin hälsa och vill åldras väl bör få i sig vitaminer och mineraler regelbundet. Det kan vara svårt att få i sig tillräckligt av dessa genom den dagliga kosten, så om du vill hålla blodtrycket i schack är det en god idé att börja tänka på hur mycket vitaminer och mineraler du får i dig. Ett tips är att addera mer bär i din vardag.

7: Sov mer

Sömn är viktigt för många saker, och blodtrycket är en av dessa. Enligt läkaren och medicindoktorn Mats Halldin är sju timmars sömn att rekommendera för att hålla blodtrycket på en bra nivå.

Foto: Shutterstock

Källa: Vårdguiden, Må Bra, Hälsoliv, Dagens Medicin. 

ANNONS: Det prisbelönta blåbärstillskottet Medox innehåller rekordhöga mängder av extra starka antioxidanter som gör kroppen stark i förkylningstider. Här kan man beställa Medox direkt till brevlådan – och få 50 procent rabatt i två månader.

25% av Sveriges befolkning lider av högt blodtryck och riskerar sjukdomar som följd. Många känner inte till vad man kan göra åt det utan medicin. Dela gärna dessa tips med andra, de kommer att tacka dig.