Många ignorerar dessa symptom på högt blodtryck: Här är signalerna du borde känna till
dry-skin

7 varningstecken som alla borde känna till – så vet du om du är lider av högt blodtryck

Visste du att var femte svensk lider av för högt blodtryck? Det är den största riskfaktorn för förtida död kopplad till hjärt- och kärlsjukdomar, enligt Hjärt och lungfonden. 

Och då symptomen för högt blodtryck kan vara diffusa och svåra att känna igen, är det inte alla som vet om att de är drabbade.

Men det finns några varningssignaler som kan vara bra att hålla utkik efter, för att veta om du eller någon i din närhet är drabbad.

ANNONS: Investera i din hälsa med Medox – ett unikt kosttillskott med blåbär och svarta vinbär. Börja prenumerera här och få 50 procent rabatt.

1. Torr hud – som åldras i förtid

dry-skin
Shutterstock

ANNONS: Gör som tusentals andra och börja prenumerera på prisbelönta Medox idag. Investera i din hälsa och få 50 % rabatt i 2 månader genom att klicka på den här länken! 

Plågas du av torr hud trots att du smörjer in dig regelbundet? Känns det som att din hud tappar sin elasticitet, och åldras i förtid? De här symptomen kan vara tecken på att du lider av högt blodtryck, och är vanliga bland kvinnor i åldrarna 40-49 år.

Att åldras är något helt naturligt och en del av livet, men att snabbt utveckla rynkor och få flagnande hud kan faktiskt vara ett tecken på att något är allvarligt fel – och borde inte ignoreras!

2. Kissar ofta

toalett
Shutterstock

Att man plötsligt upplever ett ökat behov av att gå och kissa kan ofta bero på urinvägsinfektion – men i vissa fall är det ett tecken på något mer allvarligt: För högt blodtryck. Det höga blodtrycket gör nämligen så att hjärtats muskler försvagas och kapillärerna i njurarna skadas. Om det här inte behandlas kan det leda till allvarliga njurskador.

3. Magsmärtor

stomach pain
Shutterstock

Magsmärtor kan bero på en mängd olika anledningar kopplat till allt från mensvärk till att man ätit för kryddstark mat. Men, om du ofta upplever oförklarliga smärtor i magen kan det faktiskt vara högt blodtryck som ligger bakom, och det kan vara bra att uppsöka en läkare.

4. Ögonskada/suddig syn

När vi åldras kan synen försämras naturligt, men att plötsligt se suddigt, få blodfläckar i ögonen eller uppleva att ögonen ofta blir tårfyllda utan anledning – kan vara kopplat till högt blodtryck. Precis som många andra organ så är dina ögon beroende av ett hälsosamt blodflöde för att de ska fungera ordentligt.

5. Yrsel

dizzy sight
Shutterstock

Om du plötsligt känner dig yr efter att du rest dig, vid hög ansträngning eller om du har ätit dåligt är det förmodligen inget farligt. Men om yrseln kommer oväntat och utan förklaring bör du uppsöka en läkare för att utesluta sjukdom. Att uppleva yrsel och svimningskänslor kan nämligen vara ett tecken på högt blodtryck.

ANNONS: Investera i din hälsa med Medox – ett unikt kosttillskott med blåbär och svarta vinbär. Börja prenumerera här och få 50 procent rabatt.

6. Kronisk trötthet/Utmattning

Trötthet kan beror på en mängd olika saker som till exempel sömnbrist, stress eller andra sjukdomar. Men det kan också vara ett symptom vid högt blodtryck.

Känner du dig ofta oförklarligt trött och orkeslös bör du uppsöka en läkare.

7. Övervikt/Fetma

Shutterstock

För att klargöra: Bara för att du är överviktig betyder det inte automatiskt att du har högt blodtryck – men det är viktigt att känna till vilka risker som medföljer. Att lida av fetma ökar inte bara risken att drabbas av högt blodtryck, det kan även innebära att du har större chans att få diabetes eller högt kolesterol i framtiden.

Så, hur kan man göra för att förhindra högt blodtryck?

Högt blodtryck är delvis ärftligt, men flera studier har visat att livsstilen påverkar till ungefär 50 procent om man drabbas av högt blodtryck eller inte.

Här är några råd som är bra att tänka på:

  • Motionera regelbundet
  • Ät hälsosamt
  • Rök inte
  • Drick inte för mycket alkohol
  • Undvika negativ stress
  • Undvik saltrik kost

ANNONS: Investera i din hälsa med Medox – ett unikt kosttillskott med blåbär och svarta vinbär. Börja prenumerera här och få 50 procent rabatt.

Och kom ihåg: Många som går omkring med ett alltför högt blodtryck märker inte av det. Det enda säkra sättet att veta om blodtrycket är förhöjt är genom att mäta det. Så känner du dig osäker, uppsök en läkare.

Dela gärna artikeln för att informera dina vänner!