Kolla ditt kiss: Färgen kan vara ett tecken på dold sjukdom

Det är något som man kanske inte tänker på när man kissar, men ditt urin kan faktiskt vara en vägvisare och indikation på hur du mår.

Färgen på ditt urin kan berätta om kroppen har brist på något, och i några fall kan det också avslöja om du har en sjukdom.

Här är 11 färger som är bra att ha ett extra öga på, skriver Prevention.

ANNONS: Investera i din hälsa med Medox – ett unikt kosttillskott med blåbär och svarta vinbär. Börja prenumerera här och få 50 procent rabatt.

1. Transparent

Därför är ditt kiss transparent: Ditt kiss är troligen transparent eftersom du förmodligen druckit väldigt mycket vätska nyligen. Kanske till och med lite för mycket..! Vatten är visserligen nyttigt för dig, men om ditt kiss blir helt genomskinligt kan det betyda att du dricker för mycket.

2. Ljusgult

Därför är ditt kiss ljusgult: Detta är en normal färg. Ljusgult kiss är lika med bra vätskebalans i kroppen.

3. Gul

Därför är ditt kiss gult: Helt normal färg, även detta.

4. Mörkgult

Därför är ditt kiss mörkgult: Ett kiss som har en mörkgul färg är helt normalt, men du kan möjligen behöva dricka lite mer. Om det finns en naturlig anledning till att du inte druckit på länge, som exempelvis om du kissar första gången på morgonen, så finns det ingenting att oroa sig för.

5. Honung

Därför är ditt kiss honungsfärgat: Din kropp försöker berätta för dig att du behöver mer vätska. Försök att dricka lite mer vatten än du gör!

6. Orange

Därför är ditt kiss orangefärgat: Om du har ätit mycket orangefärgade livsmedel som hjortron, betor, morötter eller liknande kan detta resultera i en orange färg på ditt kiss. Vissa typer av mediciner eller vätskebrist kan också vara orsaken. Men en mörk orange färg kan också bero på sjukdom, som om du inte hittar någon annan naturlig anledning bör du kontakta en läkare.

ANNONS: Investera i din hälsa med Medox – ett unikt kosttillskott med blåbär och svarta vinbär. Börja prenumerera här och få 50 procent rabatt.

7. Rött

Därför är ditt kiss rött: Att kisset är rött kan ha många olika orsaker. Som exempelvis om du nyligen ätit rödbetor, blåbär eller något annat med starkt röd färg – då är det ingen fara. I så fall är det helt normalt att kisset blir rött. Men om det är så att du inte ätit något annorlunda, ja då kan den röda färgen indikera blod i urinen. I så fall ska du alltid kontakta en läkare.

8. Grönt

Därför är ditt kiss grönt: Jo, urin kan faktiskt ha en grön nyans. Även om det är mycket ovanligt så kan det förekomma. Ibland som exempelvis efter att man ätit mat som färgats eller vid intag av vissa mediciner. En blågrön färg kan också indikera att du håller på att ändra vanor med att ta mediciner och vitaminer. Om du inte kan hitta någon förklaring till din gröna urin, ska du definitivt prata med en läkare.

9. Brunt

Därför är ditt kiss brunt: Skulle ditt urin ha en brun färg kan detta innebära att du ätit mycket bönor, rabarber eller någon typ av medicin. Det kan också vara ett tecken på leverproblem eller vätskebrist. Om du dricker tillräckligt med vatten men trots det har denna färg på urinen bör du kontakta en läkare.

10. Skummande/bubbligt

Därför är ditt kiss skummande/bubbligt: Att ditt urin skummar eller bubblar behöver inte vara farligt. Men det kan vara ett tecken på för mycket protein i kroppen. Om ditt urin ofta skummar bör du fråga en läkare om råd, för att kunna helt utesluta att någon sjukdom ligger bakom.

11. Grumligt

Därför är ditt kiss grumligt: Är ditt kiss grumligt? Det är en indikation på att det innehåller fosfater som kan vara ett resultat av njursten. Om din urin är grumlig under några dagar kan detta vara ett tecken på urinvägsinfektion. Då bör du uppsöka en läkare. Grumlig urin kan ofta uppkomma i samband med en stark lukt och att du ofta måste gå på toaletten.

Bonus: En stark lukt

Urin luktar aldrig särskilt bra, det är vi nog alla överens om. Men det finns den som kan lukta väldigt starkt. Det kan vara ett resultat av att du dricker mycket kaffe eller äter mycket sparris. Gör du inte det, och urinet ändå luktar starkt, är det bra om du kontakta en läkare.

Jag hade lite koll på urinfärg förut, men visste inte allt detta. Från och med nu ska jag hålla mer koll på mitt kiss. 

Dela gärna vidare denna viktiga information till dina vänner!

ANNONS: Investera i din hälsa med Medox – ett unikt kosttillskott med blåbär och svarta vinbär. Börja prenumerera här och få 50 procent rabatt.