Motverka demens med promenader – 7 oväntade hälsoeffekter med att gå

Att motion är bra för hälsan vet nog varenda vuxen människa. Men förutom det uppenbara, att en promenad är bra för blodcirkulationen och förbränningen, så finns det flera hälsofördelar som gör att din kropp kommer att tacka dig om du går ut och går. Du kommer att förvånas över hur mycket en liten promenad förändrar din kropp.

1. Du lever längre

Visste du att du kan förlänga ditt liv med upp till sju år om du promenerar i raskt tempo 25 minuter om dagen? Det visar en tysk studie som presenterades vid European Society of Cardiology (ESC) Congress i fjol. Det får man väl ändå lov att säga är värt den knappa halvtimmen.

<

ANNONS: Det prisbelönta blåbärstillskottet Medox innehåller rekordhöga mängder av antioxidanter som gör kroppen starkare och garderar dig mot sjukdomar. Beställer du nu får du 50% rabatt. Här kan du få Medox rakt ner i brevlådan.

2. Lindra smärta

Om du har ont i knäna eller lederna så kan det faktiskt hjälpa med en timmes promenad. På 60 minuter kan du hinna gå runt 6 000 steg, vilket är lagom för att få sån fart på blodcirkulationen att smärtan reduceras och ytterligare funktionsnedsättning uppstår.

3. Motverka demens

En rapport som publicerats på Neurology visar att äldre personer som promenerade minst en mil totalt i veckan behöll mer grå hjärnmassa än de som inte motionerade. Detta innebär att de som inte promenerade visade tecken på ett förstastadium till demens.

Foto: Shutterstock

4. Du motverkar risken att dö av en hjärtattack

När man kommer upp i ålder blir oron för hjärtattack mer påtaglig. Men enligt en hjärnprofessor vid St George´s University Hospitals så kan man minska risken för att dö av en hjärtattack med 50% om man går en hurtig promenad varje dag.

5. Bra mot diabetes

Att promenera är bra för att hålla både vikten och blodsockret i balans. Ta en promenad på minst 20 minuter om dagen så kommer kommer du att minska risken för diabetes.

Foto: Shutterstock

6. Hjälper mot lätt depression

När man rör på sig så frigörs dopaminer. Det händer också när man får dagsljus. Det är bevisat att motion i friska luften gör dig gladare.

7. Motverkar benskörhet

Benskörhet och artros är ett vanligt problem bland äldre, och detta kan motverkas genom regelbunden aktivitet. En promenad om dagen kommer att gardera dig mot att drabbas, det visar forskning gjord vid University of California.

Foto: Shutterstock

Källa: NCBI, The Telegraph, Neurology, Every Day Health.

ANNONS: Det prisbelönta blåbärstillskottet Medox innehåller rekordhöga mängder av antioxidanter som gör kroppen starkare och garderar dig mot sjukdomar. Beställer du nu får du 50% rabatt. Här kan du få Medox rakt ner i brevlådan.

Många sjukdomstillstånd kan undvikas om man promenerar då och då, men många känner inte till det. Dela gärna för att tipsa andra, du kan göra någon en stor tjänst.