Läkaren: Därför ska kvinnor alltid lägga sig 10 minuter på soffan direkt när de kommit hem från jobbet!

Nästan varje dag när jag kommer hem från jobbet vill jag inget hellre än att lägga mig i soffan, slänga upp benen på soffbordet och bara andas ut en stund.

Men hund, barn och otaliga hushållssysslor gör att jag nästan aldrig känner att jag får chansen att pusta ut.

Enligt en dansk studie som gjordes 2015 har dock män nämligen betydligt lättare att slappna av och varva ner efter en stressig dag. Det menar forskaren och överläkaren Ane Marie Thulstrup, på Aarhus Universitetshospital som genomfört studien.

”Stressnivåerna faller ganska snabbt för mannen efter klockan 16, medan kvinnans stressnivåer går ner först runt klockan 22-23” säger Ane Marie Thulstrup till dr.dk.

ANNONS: Gör som tusentals andra och börja prenumerera på prisbelönta Medox idag. Investera i din hälsa och få 50% rabatt i 2 månader

I studien kunde man se på testpersonernas urinprov att kvinnors stressnivåer var ungefär lika höga som när de var på jobbet. Trots att de varit hemma i flera timmar, medan de hos män sjönk betydligt fortare.

Att kunna slappna av och varva ner efter en stressig dag är grundläggande för en god hälsa.

Koppla av 10 minuter varje dag

”Man måste lära sig själv att fokusera på jobbet när man är där och på familjen när man är hemma. Som det är nu sitter många kvinnor och läser jobbmejl på kvällen och tänker på hemmet när de är på jobbet,” säger Ane Marie Thulstrup.

ANNONS: Gör som tusentals andra och börja prenumerera på prisbelönta Medox idag. Investera i din hälsa och få 50% rabatt i 2 månader

För att varva ner råder Ane Marie alla kvinnor att lägga sig på soffan i tio minuter så fort de kommit hem.

”I värsta fall kan du låta barnen kravla över dig,” säger hon.

Kvinna på soffa

Dela artikeln med dina vänner på Facebook så att fler kvinnor förstår vikten av att varva ner och slappna av ibland!

Allt om hälsa – direkt i din inkorg. Anmäl din mejladress för att få Hälsobibelns nyhetsbrev:

 

Läs mer om...