Larm: Energidryck kan vara inkörsport till drog- och alkoholmissbruk

Att energidryck kan vara skadliga är knappast någon nyhet. Nu kommer det nya allvarliga rapporter. En ny studie gjord vid University of Maryland visar nämligen att unga som dricker energidryck regelbundet har större risk att i framtiden börja missbruka droger och alkohol. 

1 100 studenter med i studien

Forskarna vid University of Maryland följde under fyra års tid 1 100 studenter. 20,6 procent av deltagarna i studien uppgav att de inte drack energidryck alls, medan 51,4 procent av studenterna ofta drack energidryck.  

10,4 procent drog ner på sitt intag för varje år och 17,4 procent av studenterna hade ett måttligt intag.

Bildkälla: Shutterstock

Oroväckande resultat

Den fyra år långa studien slog fast att energidryck bland annat kan bidra till alkoholmissbruk. Resultaten visade att de studenter som drack mycket energidryck hade en större risk att utveckla ett drogberoende och diagnostiseras med alkoholism redan vid 25-årsåldern.

Enligt Livsmedelsverket är energidryck inte skadligt om man dricker dem i måttliga mängder. Om man dock dricker mycket energidrycker med koffein kan man drabbas av obehagliga koffeineffekter.

Livsmedelsverket rekommenderar bland annat att man inte ska använda energidrycker som törstsläckare, som vätskeersättning vid träning eller i kombination med alkohol.

Nu tycker jag att vi hjälps åt att dela vidare den här viktiga informationen – så att inte fler riskerar att hamna i samma fälla.