Odla ditt eget apotek hemma – med 5 vanliga växter som läker kropp och själ

Visste du att det finns växter som kan fungerar läkande för oss människor? Det bästa av allt är att flera av dessa superväxter går alldeles lysande att odla hemma. 

Om man vill blir det nästan som att ha ett litet eget apotek hemma. Medicinalväxter är växter som används som läkemedel, eller som man framställer läkemedel ur. 

Här nedanför tipsar vi om fem läkande växter som du kan odla själv hemma. Allt som behövs är blomkrukor, vatten, ljus och lite tålamod.

1. Aloe Vera

Bildkälla: Shutterstock

En växt som klarar sig ganska bra på egen hand. Den behöver bara lite vatten då och då, och trivs bra på en ljus plats. Bladen innehåller vatten, enzymer och aminosyror som kan läka skadad hud. Den läkande gelen får du lätt ut genom att skära av ett blad. 

2. Mynta

Bildkälla: Shutterstock

Mynta har använts som läkemedels- och kryddväxt sedan antiken, och är en väldigt mångsidig och lättodlad växt. Den är kanske mest känd för sin användning vid matsmältning och magproblem då den verkar lugnande och kramplösande. Den kan även lindra huvudvärk och lugna irriterad hud.

3. Salvia

Bildkälla: Shutterstock

Salvian trivs bäst i direkt solljus. Det är en växt som har väldigt många positiva egenskaper för oss människor. Bland annat dämpar den inflammation och fungerar ypperligt som antioxidant. Det sägs även att salvia kan förbättra minnet och skydda hjärnan från processer som leder till alzheimers.

4. Persilja

Bildkälla: Shutterstock

Persilja kräver lite tålamod att odla hemma, men det är helt klart värt det. Det är nämligen en växt som har mängder av medicinska egenskaper. Det har goda utrensande egenskaper av kroppens slaggprodukter och är därför passande in reningskurer. Den är även rik på A- och C-vitamin.

5. Kamomill

Bildkälla: Shutterstock

En riktig klassiker och en av de äldsta läkeväxterna, och även en av de mest använda i Europa. Kamomillte sägs traditionellt användas mot förkylnings- och omsättningsbesvär. Kamomill är även inflammationshämmande och bakteriedödande.

Det är inte bara vackert, det är hälsosamt också. Dela till någon som älskar växter!