Rädd för kolhydrater? Tänk om – här är kolhydraterna som hjälper dig att gå ner i vikt

Alla som nån gång försökt dra ner på antalet kalorier har garanterat nog blivit varnade för att äta mycket kolhydrater. En genomgående trend bland de flesta dieter är att de bör undvikas – i största möjliga mån.

Men, tänk om det fanns en typ av kolhydrat som varken innehöll onödiga kalorier eller påverkade blodsockret – och samtidigt ändå gjorde dig mätt?

Om du är en av alla de som tänker att det här ”måste vara för bra för att vara sant”, så kolla in det här.

ANNONS: Investera i din hälsa med Medox – ett unikt kosttillskott med blåbär och svarta vinbär. Börja prenumerera här och få 50 procent rabatt.

I boken ”The Carb Lovers Diet” ifrågasätter författaren Ellen Kunes det faktum att vi ständigt framställer kolhydrater som något att undvika. Och som titeln antyder menar hon att det här inte stämmer, utan att man faktiskt kan äta kolhydrater – och gå ner i vikt.

I sin bok diskuterar hon hur det handlar om att hitta en balanserad diet. Att vi faktiskt behöver kolhydrater för att fungera och må bra, och att en brist kan vara direkt skadligt.

Och hon har en rad rad forskare och näringsexperter bakom sig:
– När vi helt slutar att äta kolhydrater, eller skär ner vår konsumtion till ett minimum, kan hjärnan inte längre reglera produktionen av serotonin, ett hormon som signalerar mättnadskänsla och reglerar vårt emotionella välbefinnande, säger Judith Wurtman, professor vid MIT Clinical Research Center i Massachusetts, i en intervju för en läkartidning om den överdrivna rädslan för kolhydrater.

Kvinnor extra utsatta

Enligt professor Judith Wurtman har det även visat sig att kvinnor har extra stor risk att drabbas– eftersom att de naturligt producerar mindre av hormonet serotonin.

Det här kan också ge ett sug efter saker som pasta, bröd eller frukt, alltså snabba kolhydrater, vilket Judith Wurtman menar är helt naturligt. Det är helt enkelt kroppen sätt att signalera att energidepåerna är tomma ­– och behöver fyllas på.

Men här menar professorn att det är viktigt att komma ihåg en sak:
– Vi blir inte tjocka av att äta bröd till frukost eller potatis till middag. Vi blir tjocka av att äta mer än vi behöver, säger Judith Wurtman i en intervju.

Där den största boven istället är skräpmat, som läsk och godis. Men istället för att gå i blodsockerfällan – finns det ett annat alternativ.
Det finns en viss sorts kolhydrater som, tro det eller ej, faktiskt kan hjälpa en att gå ner vikt.

I en studie gjord av British Nutrition foundation har man fastställt att det finns en viss typ av kolhydrater som visat sig bidra till viktminskning, öka kaloriförbränningen och även blockera tarmens förmåga att ta upp andra kolhydrater under en längre tid.

Dessa kallas ”resistent stärkelse” och är en typ av kolhydrat som vi inte kan ta upp. Vilket innebär att den inte ger oss kalorier eller påverkar blodsockret.

ANNONS: Investera i din hälsa med Medox – ett unikt kosttillskott med blåbär och svarta vinbär. Börja prenumerera här och få 50 procent rabatt.

Så vad gör resistent stärkelse?

Resistent stärkelse passerar genom tarmen, precis som kostfiber, och stimulerar produktionen av nyttiga fettsyror.

Bra för magen

Genom att få i sig resistent stärkelse bidrar man till en god bakterieflora i tarmen, vilket hjälper matsmältningen. Perfekt för den som vill lugna en orolig mage!

Gå ner i vikt

Eftersom att resistent stärkelse hjälper till att reglera vår insulinproduktion, minskas hungerkänslorna och upplever mättnad. Samtidigt så bidrar det till att en mindre mängd kolhydrater kan tas upp från tarmen, vilket ökar förbränningen av fett. Resistent stärkelse hjälper dig alltså att gå ner i vikt.

Här är maten som innehåller resistent stärkelse:

Du hittar resistens stärkelse i gröna bananer, säd, frön och baljväxter. Även viss stärkelserik mat som potatis och ris – men bara om du kokar potatisen eller riset först och sedan kyler ned det.

Det finns även andra livsmedel som är en god källa till resistent stärkelse: Aubergine, avokado, jordgubbar, kronärtskocka, ärtor, quinoa, rödbetor, tortilla, sesampasta, fullkornspasta och pitabröd.

Källa: British Nutrition Foundation