Rödvin: Därför kan du dricka det och få samma resultat som en timmes träning

Att alkohol och träning inte går hand i hand känner nog de flesta till. Därför har det hänt att samvetet gjort sig påmint när man tagit sig något glas när man egentligen skulle varit ”nyttig” eller gått till gymmet. De flesta känner nog igen sig. Men för alla som tycker om att njuta av ett glas rött ibland har vi glada nyheter, det har en fettförbrännande effekt.

ANNONS: Det prisbelönta blåbärstillskottet Medox innehåller det bästa från svenska blåbär och svarta vinbär. Nu får alla nya kunder 50% rabatt i två månader – här kan du läsa mer om vad som händer i kroppen när du börjar med Medox.

Du kanske har hört det förr, att rött vin är bra för hjärtat. Givetvis i måttliga mängder. Men att ett glas motverkar hjärtinfarkt är inte den enda hälsofördelen. Enligt forskning som gjorts vid Washington State University så innehåller vin antioxidanter som ökar fettförbränning och stärker muskelmassan.

Så går det till

Enligt Washington State University så består nästan allt kroppsfett hos en vuxen person av vit fettvävnad. Brunt fett förbränner flera hundra gånger så mycket energi som vitt, och det har därför en betydligt mindre tendens att lagras på kroppen. I rött vin finns antioxidanten resveratrol, som hjälper till att omvandla vitt fett till brunt fett. 

I hälsomagasinet iForm har man diskuterat huruvida just resveratol som finns i druvorna som rödvin görs av, kan vara ett verktyg i kampen mot övervikt.

Foto: Shutterstock

Lika bra som att stå på en crosstrainer?

Efter att forskaren Jason Dyck jämfört effekterna av att dricka ett glas vin med att gå till gymmet en timme gjordes en intervju i Huffington Post. Där sa han att ett glas vin givetvis inte motsvarar en timme på en crosstrainer, men att det har fysiska hälsoeffekter som ökad fettförbränning och starkare muskelmassa . Han tycker därför att det är ett alternativ för de som inte kan utföra fysisk träning.

ANNONS: Det prisbelönta blåbärstillskottet Medox innehåller det bästa från svenska blåbär och svarta vinbär. Nu får alla nya kunder 50% rabatt i två månader – här kan du läsa mer om vad som händer i kroppen när du börjar med Medox.

Självklart ska inte rödvin ersätta all fysisk aktivitet, men vi kan åtminstone lyssna på forskarna och slippa dåligt samvete de gånger vi unnar oss ett glas rött istället för gymmet, tvärtom. Dela gärna med andra som kommer att gilla denna forskning.