Sluta håll fisarna inne – 8 överraskande anledningar till varför du borde släppa väder oftare

Att råka släppa sig offentligt är aldrig kul och jag kan av egen erfarenhet säga att man önskar att det gick att försvinna från jordens yta för en stund när man får arga blickar och ser hur de börjar vifta med handen framför näsan i ett försök undgå stanken.

Förr i tiden var det inte så noga, och man kunde både fisa och uträtta sina behov relativt offentligt medan vi idag låser in oss, spolar i kranen, tänder tändstickor eller sprutar med doftspray inne i badrummet innan vi vågar gå ut, för tänk om det skulle vara någon på väg in på toaletten efter dig!

Även om ingen vill släppa sig offentligt så är det faktiskt väldigt bra att lätta på trycket. Det är både skönt och kan berätta mer än du tror om din kropp.

När vi äter och kroppen tar hand om näringsämnena i maten blir gas en oundviklig biprodukt skriver Tony Rehagen på WebMD.

Här kommer en lista på åtta anledningar till varför du ska fisa så mycket du bara kan.

ANNONS: Det prisbelönta blåbärstillskottet Medox innehåller det bästa från blåbär och svarta vinbär. Nu får alla nya kunder 50% rabatt i två månader – här kan du läsa mer och beställa hem direkt till brevlåda

1. Diagnostisera matallergier

Vissa livsmedelallergier kan göra att vi blir väldigt gasig i magen, det kan många gånger bero på laktosintolerans skriver Medical News Today, detsamma gäller för glutenintolerans. Om du märker att du blir extra gasig varje gång du äter ett visst livsmedel, uppsök alltid läkare. Det finns enkla test som kan göras för att avgöra om du lider av någon allergi eller intolerans.

2. Minska känslan av uppblåsthet

Det är inte ovanligt att man känner sig lite uppblåst och gasig, speciellt inte om du ätit onyttigt och kanske fått i dig några glas alkohol. Men oftast kan du känna dig bättre på nolltid om du bara lättar lite på trycket.

Även om det inte är farligt att känna sig gasig så kan det förstöra en hel dag om du inte känner dig bekväm. Studier visar att det skulle kunna bero på att kroppens celler behåller mer vatten än vanligt, men det kan också vara ett tecken på gas som väntar på att få komma ut.

3. Bra för tjocktarmen

Var det någon som sa till dig när du var liten att det var farligt om du höll dig för länge? Du kanske trodde att det var en skröna, men det är faktiskt helt sant.

Att hålla inne sina fjärtar under en längre tid kan vara skadligt för tjocktarmen om du redan har lite problem med matsmältningen skriver Woman’s Heath. Att hålla sig för stunden om prutten skulle komma olägligt är dock inte farligt

4. Ett bra varningssystem

Oavsett hur mycket du än vill försöker så är fisar en kroppsfunktion som du aldrig kommer bli av med, det är bara att gilla läget. En prutt kan avslöja mer än du tror. Extremt luktande fisar och ovanligt mycket gas i kombination med smärta kan vara tecken på att du bör uppsöka en läkare. Symptomen kan uppkomma både om du är laktosintolerant eller i värsta fall vara ett tecken på tjocktarmscancer.

ANNONS: Det prisbelönta blåbärstillskottet Medox innehåller det bästa från blåbär och svarta vinbär. Nu får alla nya kunder 50% rabatt i två månader – här kan du läsa mer och beställa hem direkt till brevlåda

5. Lukten är bra för dig

Ja du läste faktiskt rätt, att lukta på dina mökar kan faktiskt bara bra. Jag håller med om att det låter helt galet, men det finns studier som visar på att föroreningarna i våra brakare, vätesulfid kan skydda oss mot sjukdomar i framtiden.

Den illaluktande gasen är giftig, och blir farlig i stora mängder men i små mängder kan den svälta skadliga celler och förhindra framtida sjukdomar som stroke och hjärtattacker.

6. Hjälper dig att hålla en balanserad kost

Alla mår bättre av att äta hälsosamt, och dina fisar kan faktiskt guida dig för att ta reda på vad du behöver få i dig eller vad du ska undvika. Olika livsmedel produceras olika typer av gas.

Om du till exempel fiser väldigt sällan kan du behöva äta mer fibrer, medan om du äter för mycket rött kött kan ge dig mycket illaluktande pruttar skriver Woman’s Health.

7. En glad mage

Vid det här laget har du lärt dig ganska mycket om fisar, men visste du att glada människor fjärtar mer?

Så ett väldigt enkelt sätt att göra din mage gladare är att lätta på trycket så ofta du bara kan.

Vissa livsmedel kan bidra till en effektivare matsmältning, till exempel blomkål, vitkål och brysselkål. Enligt NPR kickar dessa grönsaker igång dina tarmbakterier, och en bra matsmältning innebär också mer gas.

8. Lättnad

Även om få vill erkänna det, så är det faktiskt få saker som är så befriande som att få släppa väder. Speciellt om du behövt gått och hållit dig länge. Att inte få släppa sig kan göra att man både blir sur, korthuggen och framförallt obekväm.

Innan jag läste detta hade jag ingen aning om att pruttar kunde säga så mycket om din kropp och hur du mår, och jag ska definitivt fjärta så fort jag bara får chansen.

ANNONS: Det prisbelönta blåbärstillskottet Medox innehåller det bästa från blåbär och svarta vinbär. Nu får alla nya kunder 50% rabatt i två månader – här kan du läsa mer och beställa hem direkt till brevlåda

Dela gärna denna artikel med dina vänner på Facebook, jag kan garantera att de kommer att känna sig lättade efter att ha läst det här!