Starta dagen med en näve lingon på filen – din kropp kommer tacka dig efteråt

När du hör ordet lingon tänker du förmodligen på köttbullar med brunsås och lingonsylt. Eller kanske raggmunk med lingonsylt? Oftast är det just till sylt man använder dessa svenska superbär. Men efter att ha läst en här artikeln kommer du vilja äta dem som de är.

De flesta är överens om att frukt och bär är nyttigt. Vissa anses vara nyttigare än andra. På senare år har de importerade acai- och gojibären gjort sig kända som riktiga superbär som till och med kan bidra till viktnedgång.

ANNONS: Det prisbelönta blåbärstillskottet Medox innehåller det bästa från blåbär och svarta vinbär. Nu får alla nya kunder 50% rabatt i två månader – här kan du läsa mer och beställa hem direkt till brevlåda

Men många vet inte att våra svenska lingon faktiskt är minst lika bra att äta – om inte bättre.

En studie från 2014 visar att lingon faktiskt kan ha större effekt på vikten än de importerade hälsobomberna, skriver SVD.

Bakom studien står fetma- och diabetesforskaren Karin Berger och doktoranden Lovisa Heyman vid Anti Diabetic Food Centre i Lund.

De delade in möss i olika grupper och utfodrade dem på olika sätt. Några av dem fick kost med låg fetthalt, men de flesta fick fettrik mat. Samtidigt fick mössen äta antingen lingon, blåbär, hallon, kråkbär, björnbär, katrinplommon, svarta vinbär eller acaibär, samt en kontrollgrupp som inte fick några bär alls.

Efter tre månader visade sig faktiskt lingongruppen ha de bästa resultaten. De hade ökat minst i vikt, hade lägre blodsockervärden, lägre inflammation i kroppen och var inte lika insulinresistenta som kontrollmössen. Även deras kolesterolhalter och fettvärdena i levern var lägre än hos mössen som fått fettrik mat utan bär.

Forskarna vet ännu inte säkert vad det är i lingonen som ger den starka hälsoeffekten. En hypotes är att det kan bero på innehållet av så kallade polyfenoler, antioxidanter som ger bäret dess röda färg och antas skydda våra celler mot att åldras i förtid.

Men hur mycket lingon måste man äta då, för att uppnå resultat?

– Mössen fick en femtedel av sin mat i form av lingon. Att äta så mycket bär är inte realistiskt för människor. Vårt mål är att försöka hitta den mängd bär som kan förebygga fetma och diabetes tillsammans med en mer normal kost, berättar Karin Berger för SVD.

Hon avslöjar också att forskarna själva har börjat äta mer lingon i samband med studien, både i morgonfilen och i smoothies.

Jag ska ge mig ut i skogen direkt och leta lingon! Jag tycker faktiskt att det är gott att äta dem som de är, och brukar stoppa några i munnen när jag letar svamp och blåbär. Men från och med nu blir det att fylla frysen med dessa svenska superbär!

ANNONS: Det prisbelönta blåbärstillskottet Medox innehåller det bästa från blåbär och svarta vinbär. Nu får alla nya kunder 50% rabatt i två månader – här kan du läsa mer och beställa hem direkt till brevlåda