Titta på dina naglar – 9 tecken som varnar om sjukdom

Det finns många anledningar till att hålla koll på sina naglar – men visste du att de kan avslöja saker om din hälsa?

Det kan vara så att dina naglar är i dåligt skick för att du kanske slarvar med att ta hand om dem. Men det kan som sagt också vara kopplat till olika sjukdomar – signaler som kan vara bra att hålla koll på. I den här artikeln har vi samlat 9 varningssignaler på naglarna som du bör vara extra vaksam på.

1. Bleka naglar

Väldigt bleka naglar kan ibland vara en signal på allvarliga sjukdomar som:

  • Anemi
  • Hjärtsvikt
  • Leversjukdom
  • Undernäring

2. Vita naglar

Om naglarna är mest vita med svarta kanter så kan det vara en indikation på lever problem, som till exempel hepatit.

3. Gula naglar

En av de vanligaste anledningarna till att naglarna blir gula är svampinfektion. När infektionen förvärras så kan nagelbanden dra sig tillbaka och naglarna kan även bli tjockare. I sällsynta fall kan gula naglar även vara en indikation på allvarligare sjukdomar som svår sköldkörtelsjukdom, lungsjukdom, diabetes eller psoriasis.

ANNONS: Det prisbelönta blåbärstillskottet Medox innehåller rekordhöga mängder av extra starka antioxidanter som gör kroppen stark i förkylningstider. Här kan man beställa Medox direkt till brevlådan – och få 50 procent rabatt i två månader.

4. Blåaktiga naglar

Bildkälla: Researchgate

Naglar som har en blåaktig nyans kan innebära att kroppen inte får tillräckligt med syre. Det kan indikera ett lungproblem, som till exempel emfysem. Blåaktiga naglar kan även vara ett tecken på hjärtproblem.

5. Räfflade naglar

Bildkälla: Pintrest

Om naglarna är räfflade eller knottriga kan det vara ett tidigt tecken på psoriasis eller inflammatorisk artrit. Missfärgning av nageln är vanlig; huden under nageln kan se rödbrun ut.

6. Spruckna naglar

Bildkälla: Shutterstock

Torra, sköra naglar som ofta spricker har kopplats till sköldkörtelsjukdom. Naglar som spricker och samtidigt är gula är dock mer sannolikt en indikation på svampinfektion.

ANNONS: Det prisbelönta blåbärstillskottet Medox innehåller rekordhöga mängder av extra starka antioxidanter som gör kroppen stark i förkylningstider. Här kan man beställa Medox direkt till brevlådan – och få 50 procent rabatt i två månader.

7. Svullet nagelband

Bildkälla: Tweebuzz

Om skinnet runt nageln är rött och svullet så betyder det att nagelbandet är inflammerat. Det kan också vara resultatet av lupus. Det kan också vara en infektion som orsakar rodnad och inflammation i nagelbandet.

8. Mörka linjer under naglarna

Bildkälla: dailymedicalinfo

Mörka linjer under naglarna bör undersöks så fort som möjligt. Det kan vara ett tecken på melanom, en av det farligaste typerna av cancer.

9. Sönderbitna naglar

Bildkälla: Shutterstock

Att bita på naglarna är för många bara en gammal vana, men det kan i vissa fall även vara ett tecken på långvarig ångest som kan behöva behandlas. Nagelbitning kan också kopplas till tvångssyndrom.

Källa: WebMD

Det här var nyheter för mig. Dela vidare den här viktiga informationen så att alla du känner tar en extra titt på sina naglar!