6 vardagliga saker du gör – som leder till viktökning utan att du vet om det

Alla har vi vanor som är svåra att komma ifrån. Särskilt på morgonen är de flesta av oss riktiga rutinmänniskor, men vad många inte vet är att flera av de här vanorna är negativa för vikt och hälsa. Här är 6 vanliga saker du troligen gör som inte är bra för dig.

ANNONS: Investera i din hälsa med Medox – ett unikt kosttillskott med blåbär och svarta vinbär. Börja prenumerera här och få 50 procent rabatt.

Du famlar i mörker på morgonen

När man vaknar på morgonen kan minsta ljusstrimma kännas bländande. Men nu är det dags att börja dra upp persiennerna så fort du vaknar – kroppen behöver nämligen solljus för att ämnesomsättningen ska komma igång. En studie har visat att genom att gömma sig från solen går man miste om effekter som kan bidra till viktnedgång och de som ser till att få lite sol på morgonen har lägre BMI än de som undviker solljuset. Så se till att få så mycket sol du bara kan på morgonen!

Du undviker att väga dig

Ofta kan det kännas jobbigt att ställa sig på vågen men faktum är att när vi undviker att väga oss minskar också våra chanser att gå ner i vikt. Forskare på Cornell University har undersökt saken och 162 överviktiga personer deltog i studien. Det visade sig att de som vägde sig varje dag hade lättare att gå ner i vikt och bibehöll sedan vikten längre. Vågen ljuger inte så att väga sig varje dag kan vara en bra motivation för att hålla sig till en hälsosam kost och livsstil.

Du hoppar över frukosten

Hur många gånger har vi inte fått höra att frukosten är det viktigaste målet på dagen? Det finns en anledning till det – det är sant. Frukosten ger oss energi, får oss på bra humör och ser till att vi kan fokusera under förmiddagen. En bra frukost bör innehålla fibrer, nyttiga fetter och protein – på så vis håller du ditt blodsocker på en bra nivå och undviker att stoppa i dig en massa onyttigheter senare under dagen.

Du bäddar inte sängen

Det här låter kanske som ett skämt, men att bädda sängen på morgonen kan faktiskt leda till förbättrad hälsa. I USA har the National Sleep Foundation kommit fram till att risken är mindre att drabbas av sömnproblem och fetma för de som bäddar sin säng. Psykologer hävdar också att de som bäddar sängen har bättre mental viljestyrka!

Du dricker kaffe som om det vore vatten

Många av oss går direkt till kaffebryggaren så fort vi klivit ur sängen men den tråkiga nyheten är att vårt morgonkaffe inte är särskilt hälsosamt. För mycket koffein på morgonen kan ha negativa hälsoeffekter och leda till viktuppgång, medan två glas vatten istället får igång ämnesomsättningen. Så försök att hålla ut några timmar innan du tar den första koppen!

Du sover för mycket

Ja vi vet, ena stunden sover man för lite och nu är det för mycket… Men faktum är att hälsoexperter ser en koppling mellan för mycket sömn och onyttig kost, viktuppgång och diabetes. Det gäller att hitta en balans helt enkelt – försök att sova mellan sju och nio timmar per natt.

Sprid detta till de av dina vänner som definitivt dras med en del dåliga vanor, och se till att tänka över dina egna rutiner.

ANNONS: Investera i din hälsa med Medox – ett unikt kosttillskott med blåbär och svarta vinbär. Börja prenumerera här och få 50 procent rabatt.