Magnesium är ett av de viktigaste mineralerna att få i sig, eftersom det finns få näringsämnen som innehåller alla de hälsofördelarna som magnesium ger.
Mineralen påverkar även över 300 enzymsystem och hjälper cellerna, musklerna, nerverna, blodtryck, protein- och kalciumomsättningen att fungera optimalt.
Brist på magnesium är dock relativt vanligt och kan å sin sida leda till många sjukdomar – så därför är det viktigt att ha koll på vilka symptom som kan utveckla sig på grund av magnesiumbrist.
Varför är det så svårt att få i sig tillräckligt med magnesium?
Tidigare var det mycket enklare att få den rekommenderade dosen av magnesium på en daglig basis.
Enligt fysiologiexperten Rune Eliasson har mineralhalterna i våra livsmedel har sjunkit dramatiskt under många år.
I USA har man exempelvis jämfört hur äpplens innehåll av näringsämnen förändrats de senaste 80 åren, från 1914 till 1992. Det visade sig då att magnesiumhalten hade minskat med 82 procent under perioden och enligt Rune Eliasson gäller det för många andra produkter också.
Det moderna, industriella jordbruket har gjort att många få i sig utarmade livsmedel.
En annan orsak till magnesiumbrist är det faktum att människor har ändrat sina kostvanor och sällan äter mat som bönor, frön, fisk, nötter och gröna bladgrönsaker – alla är utmärkta källor till magnesium.
13 tecken på att du kan ha magnesiumbrist
1. Muskelkramper
Om du har problem med kramp i musklerna (ofta i vaderna) kan det vara kroppens sätt att varna dig för magnesiumbrist.
Försök få i dig lite magnesiumglycinat innan läggdags, det kan göra underverk för nattsömnen (och dina muskler).
2. Astma
Studier har visat att andningen kan bli bättre när magnesiumblodvärdet förbättras.
Den mycket respekterade medicinska tidskriften Lancet har också rapporterat ett stark samband mellan ökad magnesiumintag och minskade astmabesvär.
3. Domningar
Domning är den störning i hudkänseln och brukar vanligtvis beskrivas som stickningar/pirrningar/sockerdrickskänsla. Just dessa känslor kan vara ett tecken på att kroppen behöver mer magnesium, skriver Wikipedia
4. Migrän
Människor som lider av migrän har ofta påvisat en magnesiumbrist, som förstärker spänningarna i muskulaturen.
Extra doser av magnesium kan motverka illamående, kräkningar och känslighet för ljus och ljud hos personer med migrän, enligt denna studie.
5. Förstoppning
Magnesium behövs för att tarmarna ska fungera normalt.
Brist på magnesium kan orsaka förstoppning, eftersom kroppen behöver just denna mineral för att mjuka upp bajset och dra till sig vätska, Magkliniken.se.
6. Onormal hjärtrytm
Oregelbunden hjärtrytm kan orsakas av magnesiumbrist.
Magnesium skyddar blodkärlen kan motverka detta, enligt vissa forskare.
7. Depression
Magnesium kan spela en avgörande roll för hjärnans funktion och ditt humör. Vissa experter tror att den låga halten av magnesium i modern mat kan vara orsaken till många fall av depression och psykisk sjukdomar. En amerikansk studie från 2015, med över 8800 personer, visade att de som var under 65 år och hade ett lägre intag av magnesium löpte 22 procent större risk att drabbas av depressioner.
8. Sömnproblem
Har du väldigt svårt för att sova och vaknar ofta mitt i natten?
Det kan vara ett tecken på magnesiumbrist. Ett sätt att få bättre sömn kan därför vara att ta extra magnesium. Amerikansk forskning ett extra intag av magnesium hjälpa till att få bukt med sömnproblemen.
9. Ofta sötsugen
Om din kropp verkligen skriker efter magnesium kan det lätt förväxlas med att du är sugen på choklad eller godis. Men genom ett regelbundet intag av alternativa magnesiumkällor som råa nötter, frön och frukt kan du stilla sötsuget.
10. Högt blodtryck
Högt blodtryck är ett stort folkhälsoproblem i hela västvärlden idag.
Men magnesium fungerar som naturlig kalciumflödeshämmare, en slags blodtrycksmedicin.
I en större brittisk studie från 2013 kunde forskarna visa att vanliga blodtryckspatienter kan ha stor nytta av extra magnesiumintag.
11. Ledvärk
Många svenskar upplever värk i lederna, vissa mer än andra.
Men öka sitt intag av magnesium mot ledvärk är något som fungerar för vissa. Eftersom ökat intag av magnesium har få eller inga biverkningar alls, kan det vara väl värt att testa.
12. Kronisk trötthet
Magnesium brukar rekommenderas under till personer som lider av kronisk trötthet eller känner sig allmänt svaga.
En brasiliansk studie har visat att extra tillskott av magnesium kan öka uthålligheten hos idrottare, men också hos äldre personer med kroniska sjukdomar.
13. Kalciumbrist
Magnesiumbrist kan också leda till kalcium, eftersom kroppen behöver magnesium för att ta upp kalcium.
Hur får man tag på magnesium?
Magnesiumtillskott finns att köpa på apoteket eller i en hälsokostbutik.
Det finns lite olika sorter: Magnesiumklorid (bitter smak men den mest rekommenderade), Magnesiumcitrat (ett bättre alternativ om du lider av exempelvis halsbränna), Magnesiumsulfat (perfekt att hälla i ett avkopplande varmt bad).
Det rekommenderade dagliga intaget är för kvinnor 280 milligram och för män 350 milligram. Glöm inte att rådfråga din läkare innan du använder kosttillskott!
Livsmedel med mycket magnesium
* Kakao: ren mörk choklad har nästan 500 milligram magnesium per 100 gram.
* Mörka bladgrönsaker: mangold, sallat, spenat.
* Frukt: bananer, aprikoser, avokado, persikor, plommon.
* Nötter och spannmål: mandlar, cashewnötter, valnötter.
* Baljväxter: bönor och linser.
* Korn: fullkornsris, hirs, havre.
* Potatis.
* Pumpa.
Dela gärna vidare denna information på Facebook – så att alla dina vänner kan få bättre koll om de saknar magnesium i kosten och hur de kan göra för att få i sig mer av denna viktiga mineral!