5 vanliga saker du aldrig bör äta innan läggdags

Att man inte ska äta middag för nära inpå läggdags är en sådan där gammal tumregel som de flesta har hört.

Men det är inte bara middagstiden som är viktig att hålla koll på för hälsans skull. Visste du till exempel att särskilda kvällssnacks kan ha precis samma förödande effekt?

Enligt den amerikanska läkaren Jamie Koufman, som har forskat på ämnet i 30 år, lider varannan amerikan av ”tysta uppstötningar”. Detta kan i sin tur leda till öm hals, svårigheter att svälja samt hostningar.

En vanlig bov i dramat är hur sent på kvällen man äter middag. Detta ska man enligt Koufman aldrig ska göra senare än tre timmar innan läggdags – då det förutom skador på vävnad i hals och matstrupe också kan orsaka viktuppgång och sömnproblem.

Men även om man är punktlig med middagstiden så finns det riskfaktorer som kan ha samma förödande effekt. En sådan är kvällssnacks, och här nedan har vi därför listat 5 av de värsta sakerna att stoppa i sig innan läggdags.

ANNONS: Ge din kropp optimala förutsättningar att må bra med det prisbelönta blåbärstillskottet Medox. Passa på: Nu får alla nya kunder 50% rabatt – här kan du läsa mer och beställa hem direkt till brevlådan!

Bildkälla: Shutterstock

Alkohol

När du dricker alkohol blir de ventiler som sammankopplar mage och matstrupe mer slappa. Detta innebär att kroppen inte längre kan hålla maten där den ska vara, vilket leder till uppstötningar.

– Om du dricker alkohol precis innan läggdags, så ber du praktiskt taget om uppstötningar, säger Jamie Koufman till Women’s Health.

Bildkälla: Shutterstock

Choklad

Många chokladsorter har en hög fetthalt, något som ger samma negativa påverkan för ventilerna som alkohol.

Choklad innehåller dessutom koffein och teobromin som även det ökar risken för uppstötningar. Med andra ord bör du tänka en gång extra innan du äter vissa chokladsorter på kvällen.

Bildkälla: Shutterstock

ANNONS: Ta hand om din kropp med det prisbelönta blåbärstillskottet Medox. Passa på: Nu får alla nya kunder 50% rabatt – här kan du läsa mer och beställa hem direkt till brevlådan!

Ost

Ett annat livsmedel som har hög fetthalt, och som många äter på kvällen, är ost.

I synnerhet mjukare sorter som fetaost och mozzarellaost riskerar att ge uppstötningar, så om suget måste stillas rekommenderas hårda ostar som exempelvis parmesan.

Bildkälla: Wikipedia

Nötter

Mättat eller omättat fett? Det spelar ingen roll när det gäller uppstötningar – fett är alltid fett.

Nötter, som vanligtvis innehåller omättat fett, är med andra ord inte heller någon höjdare innan läggdags. Allra värst är cashew-, macadamia-, jord- och valnötter, som du alltså bör undvika om kvällarna.

Bildkälla: Shutterstock

Sur frukt

Frukter som innehåller mycket syra påverkar magsaften och skadar de där ventilerna.

Allra värst på kvällen är ett glas apelsinjuice eller ett grönt äpple. Röda äpplen kan däremot ibland ätas utan biverkningar – det varierar från person till person.

Bildkälla: Shutterstock

ANNONS: Medox är ett helt naturligt kosttillskott som innehåller antocyaner som är bra för bland annat hjärt- och kärlsystemet. Just nu får alla nya kunder 50% rabatt i två månader – här kan du läsa mer och beställa hem direkt till brevlådan.

Oj, det här hade jag ingen aning om. Men om det nu kan ha bättre effekt på hälsan, då kommer i alla fall jag försöka stilla suget efter dessa godsaker om kvällarna!

Dela gärna vidare informationen till dina vänner på Facebook, så att de också kan lära sig lite om vad man kanske borde hålla sig undan innan läggdags.